Hledat na blogu

Smírčí kříž v obci Velenice u České Lípy

Velenice (německy Wellnitz) je obec v okrese Česká Lípa v nadmořské výšce okolo 300 metrů. Je rozložena především v údolí potoka Svitávka (přítok Ploučnice) při místní komunikaci Zákupy - Svitava. V jejím okolo leží několik kopečků - Brnišťský vrch, Velenický kopec a Spálenisko.


Ve vesnici se nachází několik památek, z nichž mne tentokrát zaujal na mapě označený jeden smírčí kříž. Není jednoduché ho najít. Je k tomu potřeba trochu pomoci od místních lidí, jelikož se nachází na soukromém pozemku, na zahradě u domu č.p./č.e. 19/5. Jisté je, že je nutno odbočit v zatáčce z hlavní silnice na most se sochou sv. Jana Nepomuckého přes říčku a před koncem této cesty zabočit doprava. Stále se jde nebo jede po úzké asfaltové komunikaci, až se nalevo objeví odbočka na lesní cestu. Tady je možné případně odstavit auto a jít směrem k domu na návrší. Zde je dobré zavolat na majitele, dát o sobě vědět.


Na první pohled je patrné, že pískovcový kříž s klínovými rameny byl již v minulosti opravován. Byl totiž přelomen. Co se však do dnešních dnů nedochovalo, je levé rameno. Rozměry kříže, který má v registru číslo 0511, jsou následující: výška 118 cm, šířka 63 cm a tloušťka 28 cm.


Na kříži je vidět nápis "IHS A 1633 IM SCHWEDEN KRIEGE ERSCHOSSEN WORDEN GEORG SCHILLE"., který by měl vysvětlovat postavení kříže. Podle pověsti byl rychtář George Schille v roce 1633 zabit Švédy, protože nechtěl prozradit úkryt vesničanů. Existuje však i verze, že George Schilleho zabil pacholek, kterého propustil a on nejprve zběhl k švédskému vojsku a poté ho ze msty zabil.


Původní stanoviště kříže bylo u cesty z Velenic do Lasvice v dubové aleji. Důvody přesunu kříže by měly vycházet z jeho poškození při těžbě dřeva, kdy byl vyvrácen. Proč ale zrovna na soukromou zahradu? Určitě ten, kdo ho zachránil, měl dobré úmysly.


Do obce Velenice zajíždí v pracovních dnech pravidelná autobusová linka na trase z České Lípy do Mimoně. Železniční spojení je nejblíže v Zákupech (asi 5 km).


Komentáře

Oblíbené příspěvky