Hledat na blogu

Sternův kříž a studánka Ve Velkém hájku nad Židlochovicemi


Jsou místa, která nejsou moc navštěvovaná, i přesto, že mají své nesporné kouzlo. Například nedaleko Židlochovic jsem na mapě objevil údaj o existenci studánky a kříže v západním svahu kopce Výhon. Není to daleko, tak jsem se tam vydal.


Do Židlochovic je možné přijet například z dálnice Brno - Bratislava, ze které je to neblíže po sjezdu č. 11 přes obec Blučina. Ke kříži a studánce se lze dostat pouze pěšky nebo na horském kole. V Židlochovicích mají menší neplacené parkoviště u informačního centra, odkud je potřeba se vydat do kopce po zelené turistické značce. Po necelém jednom kilometru, v místě, kde turistická značka odbočuje vlevo, pokračuje polní cesta rovným směrem. Po dalším půl kilometru je vidět nejprve na pravé straně kříž a o kousek dál vlevo studánka. Značka bohužel do těchto míst nevede, ale při trošce šikovnosti by se nemělo zabloudit. Tomu, kdo nespěchá zpět do Židlochovic, doporučuji návštěvu nedaleké úžasné rozhledny "Akátová věž" a návrat po trase naučné stezky "Krajinou Výhonu".


Sternův kříž se nachází na okraji lesního porostu u rozcestí. Jedná se o barokní kříž, který v roce 1764 vytvořil místní sochař Johann Stern. Kříž je v poměrně dobrém stavu. Odborníci to odůvodňují tím, že byl sochařem vytvořen z místního pískovce obsahujícího zvláštní druh řas, jež ho činí odolným proti přílišnému zvětrávání.


Kříž stál původně na kamenném mostě přes řeku Svratku. Spolu s ním tam byly umístěné (od stejného autora) sochy, které lze dnes spatřit na schodišti ke kostelu.


Asi o padesát metrů dále se nachází studánka s názvem "Ve Velkém hájku". Místo bylo kompletně opraveno v roce 2011 a doplněno o stříšku a lavičku. Vypadá to tu sice hezky, ale má to jednu "drobnou" vadu na kráse - netekla voda.

Komentáře

Oblíbené příspěvky