Hledat na blogu

Rozhledna Dymník u města Rumburk


Asi dva kilometry jihozápadně od města Rumburk se nachází v nadmořské výšce 515 metrů zalesněný čedičový kopec Dymník či Rauchberg (Kouřový vrch).


Od roku 1896 zdobí jeho vrchol patnáctimetrová rozhledna z kamene a cihel. Realizována byla podle projektu rumburského stavitele Josefa Hampela a Horskému spolku pro nejsevernější Čechy ji věnoval městský radní August Wenschuh. Na jeho počest byla také rozhledna nazývána Augustova. Slavnostní otevření se konalo 27. září 1896.


Prosklená vyhlídková terasa s možností otevření oken se nachází ve výšce 12 metrů. Vede tam 83 schodů, z toho jich je pět venku a uvnitř rozhledny je potřeba vyšlápnout po 65 kamenných stupních a posledních 13 ocelových. Člověku se odtud nabízí zajímavý výhled na město Rumburk i rozhled do Lužických hor, na Hvozd, Ještěd, Vlčí horu a mnoho dalších míst v bližším i vzdálenějším okolí. K orientaci pomáhají směrové tabulky.


Celoroční provoz zajišťuje KČT Krásná Lípa(http://www.kctkrasnalipa.cz/). Letní otevírací doba je od 1. května do 30. září denně (9.00 - 17.00 hod.) a ve zbývajících měsících pouze v sobotu, neděli a ve svátky (10.00 - 15.00 hod.). Zavřeno je 24. a 31. prosince. Vstupné je pro děti do 6. let zdarma. Pro mládež od 6 let do 15 let, důchodce, invalidy, studenty a členy KČT s platným průkazem činí 8,- Kč, pro ostatní 15,- Kč.


Pěšky je potřeba se vydat z centra města na západ směrem k areálu Koupaliště, odtud k restauraci Dymník, kam lze též dojet automobilem na parkoviště. Odtud zbývá asi 300 metrů do kopce po lesní cestě. Pro lidi s kočárkem nebo na vozíčku patrně nebude poslední část úplně ideální.


Od roku 2010 vede kolem rozhledny naučná stezka NS Dymník se 14 zastaveními, vybudovaná Lesy ČR. Stezka začíná a končí u koupaliště a vede po zpevněných i nezpevněných lesních cestách. Její délka činí čtyři kilometry, náročnost je celkem nízká a převýšení 135 metrů. Značení zajišťuje především vlastní označení symboly naučné stezky a zčásti také modrá turistická značka. Žlutá turistická značka vede k rozcestí Pod Dymníkem souběžně s asfaltovou komunikací z Rumburka.


Pod vrcholem stojí už od roku 1895 výletní restaurace, v jejíž blízkosti roste památný strom - buk lesní. Dále zde najde návštěvník adrenalinový Lanový park či žulový labyrint Strom života.



Komentáře

Oblíbené příspěvky