Hledat na blogu

Kadaň a osm statečných smírčích křížů


Kadaň leží na úpatí Doupovských a Krušných hor na levém břehu řeky Ohře. Ve městě samém i v okolí jsem byl velice mile překvapen, kolik zajímavého se zde nachází. Člověk nevybaven patřičnými informacemi by mohl očekávat, že se jedná o místo poznamenané těžbou hnědého uhlí, kde nelze nic zajímavého spatřit. Ale není tomu tak, i když ...


Na okraji Smetanových sadů, podél ulice Jana Švermy se nachází smírčí kříže. "Osm statečných" křížů či jejich fragmentů sem bylo svezeno z různých míst v okolí. Jednalo se patrně o lokality na Chomutovsku, kde se těžilo hnědé uhlí. Ale detaily nejsou známy. Naopak dle pověsti jsou na místě, kde se kříže nacházejí, pohřbeny oběti bojů rakouské a pruské armády 20. dubna 1758.


Většina z nich je částečně poškozena a některé jsou dokonce nezřetelného tvaru. Celkem jsem jich napočítal osm a podle centrálního registru by měly mít čísla 0209, 0744, 0745, 0746, 0747, 0748, 0749 a u posledního není zatím číslo uvedeno.


Ve městě funguje infocentru na Mírovém náměstí a zajímavé informace se lze dozvědět také na internetu:http://www.mesto-kadan.cz/. Do města lze přijet autem, autobusem, vlakem, na kole i na lodi.


Komentáře

Oblíbené příspěvky