Hledat na blogu

Rozhledna Zelená hora u Chebu aneb Bismarckova věž

Chebsko je zvláštní krajina, která se rozprostírá v kotlině řeky Ohře mezi Slavkovským lesem, Krušnými horami a Českým lesem. Na pravém břehu řeky, v místě kde se nachází vodní nádrž Skalka, vyrostl kdysi nevelký kopeček do výšky 637 metrů nad mořem. Dnes má jméno Zelená hora, dříve se mu říkalo Annenberg.


Již v roce 1891 tady postavili jednoduchou dřevěnou vyhlídkovou věž, která ale vydržela pouze do roku 1907. Tehdy musela být pro svůj nevyhovující stav uzavřena a následně rozebrána. Místním i turistům patrně chyběla možnost výhledů a tak se rozhodl okrašlovací spolek v Chebu postavit rozhlednu novou. Projekt vypracoval městský architekt Rolf Beier a stavební práce provedl během několika měsíců zednický mistr Zuber.


Kamenná rozhledna s názvem "Nová rozhledna na Zelené hoře" byla slavnostně otevřena 3. října 1909. Brzy ji však pokřtili jménem sjednotitele německé říše, kancléře Otto von Bismarcka. A lidé ji navštěvovali patrně ve velkém počtu, jelikož o šest let později postavili u rozhledny chatu s občerstvením. Po roce 1948 již takové štěstí rozhledna neměla, stejně jako turisté. Objekt se totiž ocitl v pohraničním pásmu a místo návštěvníků se z něho rozhlíželi vojáci jednotek PS. A jelikož asi neviděli daleko do Německa, tak rozhlednu navýšili o dřevěnou bedněnou nástavbu. Turistická chata osiřela a zbourána byla někdy v 80. letech. Také rozhledna postupně upadla, naštěstí jenom, do naprostého zapomnění.


Po roce 1989 vojáci rozhlednu opustili a ta se stala opět volně přístupnou. Vzhledem k neprováděné údržbě ale byla ve špatném technickém stavu a proto ji roku 2003 uzavřeli. Naštěstí se našli peníze a rozhledna byla v roce 2005 opravena. Svého slavnostního znovuotevření se dočkala za velkého zájmu české i německé turistické veřejnosti 12. června 2005.


Jedná se o vskutku mohutnou kamennou věž, vysokou osmnáct metrů. Na vyhlídkovou plošinu je potřeba zdolat 72 schodů a poté se člověku nabídne rozhled na město Cheb a okolí, Františkovy Lázně, Krušné hory, pohoří Smrčiny, Slavkovský les a za dobré viditelnosti také Český les nebo část Šumavy.


Otevřeno by mělo být od dubna do října a to denně v době 9.00 do18.00 hodin. Vstupné se neplatí. Rozhledna stojí na vrchu Zelená hora asi čtyři kilometry východním směrem od města Cheb. Cesta automobilem je jednoduchá. Ze silnici č. 606 vedoucí z Chebu do Pomezí nad Ohří je potřeba přibližně v její polovině odbočit doleva. Již tady jsou ukazatele a tudíž by to místo člověk neměl minout. Automobilem lze zajet až k místu nazvaném Sv. Anna, kde je možné odstavit vozidlo. Zbývající asi 1,5 km se musí pokračovat pěšky po zelené turistické značce. Autem by sice šlo ještě cca 750 metrů popojet, až k závoře, ale tam člověk nezaparkuje. Nejbližší železniční zastávka se nachází v Chebu (hlavní železniční trať č. 140 Chomutov - Cheb) a je vzdálena okolo šesti kilometrů. O kousek blíže je zastávka Cheb - Skalka (železniční trať Cheb - Pomezí nad Ohří). Na zmíněné hlavní silnici je také několik autobusových zastávek.


Když se člověk blíží k rozhledně a není dopředu obeznámen s jejím vzhledem, tak by si ji mohl splést s jinou stavbou, která výrazně převyšuje okolní les. V roce 1966 začal totiž vyrůstat nedaleko rozhledny nový televizní vysílač, jehož stavba byla dokončena až v roce 1973. Funguje dodnes a kromě televize slouží také Českému rozhlasu.


Komentáře

Oblíbené příspěvky