Hledat na blogu

Česká Kamenice - kostel sv. Jakuba Staršího s vyhlídkovou věží


Město Česká Kamenice leží v údolí řeky Kamenice (poslední labský přítok na našem území), na severu Čech asi 20 km východně od Děčína. Na území města, kterým protéká řeka Kamenice, CHKO Labské pískovce, CHKO České středohoří a CHKO Lužické hory.


Česká Kamenice s pěti tisíci obyvateli, to je také jedno z nejzachovalejších městských historických center v severních Čechách. A není divu, že již v roce 1992 byla na území města vyhlášena Městská památková zóna. Kulturní hodnota památek ve městě a péče o ně byla v roce 2006 oceněna titulem "Historické město roku 2005."


Nejvýznamnější kulturní památkou města je zcela jistě goticko-renesanční chrám, kostel sv. Jakuba Staršího. První zmínka o kostele je z roku 1352. Jeho současný vzhled pochází z doby posledních stavebních úprav v letech 1604 až 1605. Kostel dnes stále patří k základním součástem památkového fondu města.


Od června do září (pondělí až neděle 10:00 - 16:00) je zde možnost prohlídky s průvodcem z městského infocentra. A určitě to doporučuji. Kromě toho, že lze nahlédnout do kostela, tak se nachází v kryté nadzemní chodbě mezi kostelem a kamenickým zámkem zajímavá expozice o historii města.


A především jsem se těšil na výstup na věž kostela, kde mě čekal nádherný výhled na město i do širokého okolí.


Komentáře

Oblíbené příspěvky