Hledat na blogu

Katova ulička v Kadani, tajemná i žádaná, ale především nejužší v Česku


Kadaň leží na úpatí Doupovských a Krušných hor na levém břehu řeky Ohře. Někdo by mohl říct, že se jedná o místo poznamenané těžbou hnědého uhlí, kde nelze nic zajímavého spatřit. Opak je však pravdou a dokonce historické jádro Kadaně bylo v roce 1978 prohlášeno městskou památkovou rezervací.


Jedním z navštěvovaných míst je určitě Katova ulička. Tajemná i lákavá. Ale při jejím průchodu je potřeba pamatovat na rozměry svého těla a dávat pozor na velikost pronášených zavazadel. Jedná se totiž o nejužší uličku v České republice. Její délka je 51 metrů a v nejužším místě měří jen 66,1 centimetrů.


"Katovka", jak jí říkají místní, vznikla ve 14. století a původně sloužila jako stoka pro odtok dešťové vody i vody z fontány do Bystřického potoka. Při obraně města před nepřáteli se jednalo o rychlou cestu z městského centra k hradbám. Její název se odvíjí patrně od významu, který měla asi od konce 14. století. Uličkou vcházel na náměstí mistr popravčího meče.


Do dnešních dob se dochovala v dobrém technickém stavu a tak si lze prohlédnout její gotické zdivo s rozpínacími oblouky, tzv. rampouchy. Její velkou návštěvnost jí ale získala agentura Dobrý den v Pelhřimově, která 9. května 2007 zapsala Katovu uličku jako součást Sokolovské ulice do svého seznamu rekordů jako nejužší uličku v České republice.


Ve městě funguje infocentru na Mírovém náměstí a zajímavé informace se lze dozvědět také na internetu:http://www.mesto-kadan.cz/. Do města lze přijet autem, autobusem, vlakem, na kole i na lodi.


Komentáře

Oblíbené příspěvky