Hledat na blogu

Kadaň – rozhledna Svatý vrch na Svatém kopečku


Kadaň leží na úpatí Doupovských a Krušných hor na levém břehu řeky Ohře. Pomyslnou osou tohoto území je životodárná řeka, díky které zdejší osídlení sahá hluboko do minulosti. Doklady o založení trhové osady Kadaň pocházejí z přelomu 11. a 12. století. Královským městem se stala za panování Přemysla Otakara II. někdy před rokem 1261. Během následujících staletí zažívala Kadaň jak rozkvět, tak drancování vojsky či požáry. Naštěstí se toho zajímavého do dnešních dnů zachovalo dost a tak návštěvu města, jehož historické jádro bylo v roce 1978 prohlášeno městskou památkovou rezervací, mohu po vlastní zkušenosti doporučit.


A jaká by to byla návštěva nějakého zajímavého místa, kdyby se nemohl člověk také trochu porozhlédnout z patřičné výšky. Jedna z možností, kterou Kadaň nabízí, je rozhledna Svatý vrch na nedalekém Svatém kopečku, na západním okraji města.
Původní rozhledna na tomto místě byla vystavěna pravděpodobně v období mezi 1. a 2. světovou válkou. Jednalo se o altán na mohutné kamenné podezdívce, který ale v 60. letech 20. století vyhořel.


Nový vyhlídkový altán byl postaven v nadmořské výšce 402 metrů mezi měsíci červenec až říjen roku 2003 a slavnostní otevření se konalo 13. října téhož roku. Z původní rozhledny zůstal zachován kamenný sokl, vstupní schodiště a osm betonových sloupů. Vyhlídkový ochoz vznikl vestavbou konstrukce schodiště a plošiny na zděný osmiboký altán. Celková výška činí 16 metrů od terénu, přičemž vyvýšený vyhlídkový ochoz umístil ing. Miloslav Hnát, autor projektu, do výšky 9 metrů.


Po železném točitém schodišti je potřeba vyšlápnout 52 schodů a může se člověk rozhlížet. Člověku se naskýtá malebný výhled na město Kadaň, do údolí řeky Ohře, na Doupovské hory či na široký masiv Krušných hor.


Vrcholem prochází žlutě značená turistická cesta a výšlap je možno začít u Františkánského kláštera, v jehož okolí lze auto zaparkovat. Další možnost se nabízí pro toho, kdo jede po odbočce do města ze silnice č. 13 (Chomutov - Klášterec nad Ohří). Na začátku Kadaně je na pravé straně u odbočky na cestu k zahrádkám před benzínovou stanicí též místo na zaparkování. A pak už jen pěšky vzhůru, například po trase naučné stezky "NS Přírodou Svatého vrchu".


Rozhledna je volně přístupná a neplatí se zde žádné vstupné. Ve městě funguje infocentru na Mírovém náměstí a zajímavé informace se lze dozvědět také na internetu:http://www.mesto-kadan.cz/. Do Kadaně lze přijet autem, autobusem, vlakem, na kole i na lodi.

Komentáře

Oblíbené příspěvky