Hledat na blogu

Kdo není výstřední s námi, je výstřední proti nám

Dobrý člověče, miluj výstřednost, slyš podivnost, hledej excentricitu, uč se recesi, buď občas mimo, chovej se geniálně přemrštěně a to vše až do konce života, neboť výstřednost Tě osvobodí od smrti nudou. Nemyslím tím výstřednost lineární nebo numerickou, která se používá v matematice či astronomii, ale obyčejnou lidskou výstřednost.
Od dob, kdy se narodily první přemýšlivé a milující bytostí na této zemi, uvádí výstřednost lidstvo neustále v neklid, v úžas a v určitou nervozitu. Člověk nevybočující z řady byl odměněn, výstřední tvor po zásluze potrestán.
Současná naše společnost se však mravně rozkládá, ztrácí autoritu i důvěryhodnost a tak mnohdy obyčejný normální člověk působí výstředně. Avšak nade vše vyčnívá chování našich současných politiků, kteří ve smyslu svých neuvěřitelných náhod výrazně porušují stávající pravidla lidské slušnosti. Avšak není to výstřednost, čím na sebe upozorňují, ale neomalené chování, které postrádá geniální nápad a myšlenku a podobá se čím dál tím více přístupům mafie. Plavou proti proudu a lze jen doufat, že také ke dnu.


Taková správná výstřednost by měla být svěží, mít elegantní pojetí a umožňovat prezentaci krásna a zajímavosti. Nikdo není stejný jako druhý. Každý má v sobě trochu výstřednosti a unikátního porozumění pro sebe samého. A tak není potřeba schovávat svoji výstřednost, s kterou činíme věci s velikým nadšením a citlivým svědomím a jež nás dělá zajímavým.


Často záleží, jak je mladá ta naše výstřednost. Do dvaceti let je většinou pro člověka velmi důležité, co si o něm okolí myslí, o dvě desítky let později už to začíná být celkem jedno a jak se blíží padesátka, tak je každému jasné, že si o něm nikdo nemyslí nic.


Jsou lidé, kteří svoji výstřednost potřebují a pokud je jim znemožněna, tak nejsou schopni konat nic. Touží totiž po něčem jiném, než je holé přežití. Jestliže se při uskutečňování svých ideálů chovají rozumně a jejich výstřednost je zajímavě nespoutaně divoká, plná fantazie a zajímavých kreací, tak jim ji neberme, řekl by liberál. Konzervativec ale nebude tak optimistický a bude chtít i tohoto člověka chránit před ním samotným, před následky jeho vlastních činů.


Myslím, že na výstřednost by se nemělo pohlížet jenom "buď" a "nebo". Je to především o lidech, jejich vnitřní svobodě, ideálech a pohodě.

Komentáře

Oblíbené příspěvky