Hledat na blogu

KNÍŽKY, KTERÉ STOJÍ ZA PŘEČTENÍ

Nejčastěji mnou otevírané knihy

Když mám chuť (a to se stává celkem často), tak sáhnu na některou z knih, kterou napsal Václav Cílek, geolog, spisovatel, klimatolog, popularizátor vědy a zajímavý člověk. Z jeho bibliografie mohu doporučit například: "Krajiny vnitřní a vnější", "Makom", "Borgesův svět", "Dýchat s ptáky", "Orfeus. Kniha Podzemních řek", "Archeus. Fragment radostné vědy o trpaslících", "Prohlédni si tu zem", "Labyrint světa", "Kameny a hvězdy" či "Krajiny domova".



Při toulkách po městě Karlovy Vary, kde žiji, si občas vezmu do ruky zajímavou knížku "Mé staré dobré Vary aneb váš žoviální průvodce pitím i žitím", ve které její autor, Zdeněk Šmíd, humorně i historicky pojednává o zajímavých místech v Karlových Varech. Od tohoto oblíbeného českého spisovatele jsem četl také příjemně napsanou knížku "Strašidla a krásné panny", ve které zpracoval staré příběhy a pověsti formou moderního humoru. Při čtení jsem se dozvěděl zajímavé věci i zasmál. V další knize, "Sbohem Dicku", mne zavedl její děj do prostředí Krušných hor, kde se snaží hrdina románu, romantik a snílek Ludvík, vyrovnat Dickovi z londonovského Západu. Ne jenom před plavbou po řece otevírám knihu "Proč bychom se netopili aneb Vodácký průvodce pro Ofélii". Pro změnu před cestou na hory je dobré vzít do rukou další dílo tohoto autora "Proč bychom se nepotili aneb Jak se chodí po horách".



Kniha "Cejch" je napínavou a poutavou historickou ságou, kterou Zdeněk Šmíd zasadil do prostředí české strany Krušných hor. Autor popisuje s použitím historických detailů život obyčejných lidí jedné vesnice, jejich obavy, naděje, lásku i pomstu. Děj knihy také ukazuje, jak je lehké vzbudit v nevědomých lidech nenávist a co z toho může vzniknout. Námětem tohoto díla je však především život rodu Schmelzerů, německých horalů v obtížných časech. Výklad každodenního a přesgeneračního světa českých Němců je soustředěn převážně do okolí krušnohorské vísky Bach. Jedná se patrně o smyšlené místo v okolí městeček Nejdek, Nové Hamry a vesnice Přebuz. Autor knihy asi použil duchovní esenci z více vesnic tohoto kraje a patrně chtěl, aby si každý při čtení příběhu zasadil Bach do svého koutu Krušných hor.





Zajímavý román "Bůh ví", který napsal Joseph Heller, vypráví s groteskní nadsázkou příběh Davida, krále izraelského, muže, který zabil Goliáše. V knize její autor úžasně proplétá biblický a současný jazyk. Kdo nebere Bibli smrtelně vážně, ten si tuhle knížku určitě vychutná. Biblická témata jsou zde převyprávěná králem Davidem velmi srozumitelně, lidsky, s bohatou slovní zásobou a přitom neuvěřitelně humorně.








Francouzský básník živlů, vody, země, ohně a vzduchu Henri Bosco napsal knihu "Měsíční pahorek v dlani". Je to příběh sžívání člověka, který přichází převzít dědictví, pozemky a dům, s přírodou, lidmi, zvířaty i věcmi. Hlavním hrdinou románu, jež se odehrává v jihofrancouzské Provence, je Martial de Mégremut. V novém a dosud neznámém prostředí se dostává do střetu s vlastními životními zvyklostmi i s lidmi, kteří ho jen většinou neradi přijímají mezi sebe.







Jáma a kyvadlo a jiné povídky" je soubor 34 povídek, které Edgar Allan Poe psal a vydával po dobu celého svého života. Autor knihy dovede ve svých povídkách nahnat strach a držet čtenáře v napětí. Daří se mu však ve svých vyprávěních promyšleně řadit fakta a souvislosti dění, neboť chce, aby jeho příběhy vyzněly věrohodně a pravdivě. V jiných povídkách zase dokazuje, že je právem považován za otce moderní detektivky.







Další kniha, kterou doporučuji, by se neměla číst, když na člověka přijde "depka", cítí se sám nebo hledá smysl života. Jean Paul Sartre napsal esej či román s filosofickým zaměřením "Nevolnost" jako fiktivní deník mladého historika Antoina Roquentina. Je to finančně zajištěný, ale dobrovolně osamělý a izolovaný intelektuální typ člověka, který se oddává pozorování a následné analýze každodenních prožitků svých i dění ve svém okolí. S ironií popisuje v deníku život v Bouville, který se vyznačuje přetvářkou, tupostí a omezeností. Není to úplně jednoduché a snadné čtení, ale nelitoval jsem.






Čínu jsem zatím ještě nenavštívil, ale kdybych se k tomu chystal, určitě bych sáhl znovu po této knize



Jedinečný cestopis s názvem "Milion", kterou napsal Marco Polo, přivádí čtenáře do tajemných a v té době téměř fantastických koutů krásné Asie. Autor nepopisuje pouze Kublaj-chánův dvůr a další existující místa či národy, ale také věci a kultury, které zmizely v prachu času. Kdo by snad neshledal text úplně zajímavým, tak určitě spočine zrakem na báječných ilustracích Adolfa Borna.






Před cestou i po návratu z Kréty jsem nahlédl mimo jiné do této knihy



Před cestou na Krétu jsem otevřel knihu "Letět jako Ikaros". Rory MacLean v ní čtenáře přivádí na ostrov, ze kterého vzlétli Daidalos a Ikaros. Knížka má podtitul Kréta - ostrov splněných snů, což ji celkem dobře vystihuje.





Při putování po Maroku jsem čerpal informace, zajímavosti a humor také z těchto dvou knížek

Zdeněk Šmíd pojal knihu "Bubny Berberů aneb Proč bychom se nesušili" jako humorně laděný a netradičně pojatý cestopis po známých i méně známých místech severoafrického Maroka. Čtenář klasických cestopisů bez uměleckých požitků může být zklamán, já jsem byl však příjemně překvapen svébytně humorným vyprávěním, které mi také posloužilo před cestou do Maroka. Knihu lze také číst bez jakýchkoliv ambicí tuto zemi navštívit. Autor knihy zvolil vtipné vyprávění o partě lidí, která se rozhodla pro dovolenou v Maroku. Českézemě jsou podle nich sice zajímavé, ale přece jen na horko, písek, velbloudy a neúnavné Arabyjsou poměrně chudé. Rozhodnou se tedy vydat na sever afrického kontinentu, do Maroka. Nevolí cestování letadlem jak je obvyklé při cestách na jiný kontinent, nýbrž se rozhodnou roztočit kola Bílé příšery, jak láskyplně nazývají svůj již postarší autobus Karosu. Po cestě navštěvují Španělsko a Gibraltar. Do Afriky plují trajektem. Díky autorově vypravěčskému stylu se jedná o zajímavou knihu, která doslova přetéká spousty zážitků, při kterých se čtenář baví, směje, ale i něco naučného dovídá.




Zajímavé zážitky popsala Eva Zábrodská v knize "Žila jsem v zemi Alláhově". Jedná se o poutavé vyprávění ze čtrnáct let trvajícího pobytu čtyřčlenné rodiny v severozápadní Africe.






Bestsellery či thrillery, prostě knížky, které jsem přečetl skoro jedním dechem


Proslulé bestsellery "Andělé a démoni", "Šifra mistra Leonarda" či "Ztracený symbol" s hlavním hrdinou Robertem Langdonem jsem si přečetl od amerického spisovatele thrillerů jménem Dan Brown. Zajímavé, napínavé a poučné čtení.






Knihy pojednávající o zajímavých, někdy tajemných a záhadných věcech či událostech

Po stopách záhad a přízraků mne v knize "Šumava tajemná" zavedla Veronika Rubínková. Šumava je popsána v této knize jako krásná, tajemná, děsivá i přívětivá, kde bylo možno vedle obyčejných lidí potkat Kelty, Markomany, Rusalky, démony, upíry i vlkodlaky. Ač je někdy tato kniha řazena do kategorie "záhady a tajemno", mne posloužila a bude ještě doufám sloužit jako průvodce po Šumavě s přívětivou tváří, po jejích lesích i tajemných pralesích, vlídných loukách a překrásných slatích, obydlených místech i nespoutané divočině. Je potřeba, aby se člověk uměl správně dívat, a objeví věci, které by jinak možná ani neviděl. Po přečtení knížky a návštěvě Šumavy přibudou určitě další otazníky a důvody k zamyšlení či delšímu přemýšlení, které patrně vyústí v opětovnou návštěvu tohoto krásného a přívětivého kraje.

















Komentáře

Oblíbené příspěvky