Hledat na blogu

Depka nebo deprese

Letošní depresivní počasí v lednu a únoru, kdy minimální sluneční svit zaznamenal neblahý rekord za posledních 50 let, nemělo zrovna pozitivní vliv na tělo a mysl. Častěji se dostavovaly divné pocity a myšlenky, prostě špatná nálada. Dnes ale konečně převzalo vládu nad počasím jaro. Sluníčko předvádí neskutečný výkon. A přichází tudíž ten správný čas poznat, zda člověk trpní depresí jako takovou, myšleno nemocí nebo ho trápila jenom depka ze tmy, mlhy, smogu, prostě melancholie.

U zdravého člověka by se rázem měla dostat náladu nad obvyklou hranici posledních týdnů a věci okolo sebe by měl opět začít vidět pozitivně. Je potřeba vyjít do přírody a zakřičet: "už je to tady". Sluníčko sice nesvítí ještě kdovíjak silně, ale sluneční paprsky rozehřívají zkřehlou zem, příroda se probouzí a netrpí depresí. Objevují se první stébla trávy a první jarní kvítka. Člověk začne pomalu vyhlížet v přírodě krásné sněženky, ve městě léčivý podběl, na parapetu okna léčivé bylinky či na zahrádce oblíbené cibuloviny.


Na 31. březen připadá první neděle po úplňku a tak se již dnes můžeme těšit na svátky jara, Velikonoce. Otužilejší mohou zkusit jarní modely oblečení, otylejší by měli začít shazovat přebytečná kila, aby se oblékli do toho, co se jim přes zimu srazilo. Na plovárnu to ještě není, ale první posezení na pivní zahrádce se blíží. Je čas se usmívat, milovat a slavit. Jaro je tady a na depresi není čas. Se smíchem, sluníčkem a pohybem na zdravém vzduchu nad ní zvítězíte.


S depresí nemám osobní zkušenost a tak někdo může říct, že jsem pojal výše uvedené téma lehkovážně. Skutečná deprese není špatná nálada, ale dlouhodobý stav, nemoc, která má negativní vliv na tělo a mysl, na celkové emoční rozpoložení člověka. Zahrnuje pocity beznaděje, smutku, zvýšené únavy, snížené sebehodnocení a sebevědomí, paniku, hrůzu, poruchy spánku i různé bolesti těla. Taková deprese je vážný stav, který vyžaduje léčbu, ale také blízkou přítomnost dobrého člověka. Sice se říká, že ať se snažíte do roztrhání, depresivnímu člověku radost neuděláte. Já si ale myslím, že dobrá nálada je nakažlivá. A práce s vlastní psychikou dokáže také divy, možná i vítězství nad depresí.

Komentáře

Oblíbené příspěvky