Hledat na blogu

Akvadukt u obce Havlovice na Domažlicku


V Hadrovci, části obce Havlovice, jihozápadně od Domažlic, se nachází jedna zajímavá technická památka. I když ona toho moc nepamatuje. Zdejší akvadukt byl otevřen teprve nedávno. Původně (až do roku 1984) tady sice stával akvadukt, ale ten musel být pro svou zchátralost zbourán.


A tak nezbývá než poděkovat lidem, kteří se o stavbu zasloužili, jelikož akvadukt je dle mého názoru jediným objektem svého druhu v ČR. Nikde jinde totiž neteče voda nad železniční tratí.


Stavba akvaduktu určitě nebyla jednoduchou záležitostí, jelikož se například musela dodržet větší podjezdná výška kvůli průjezdu vlaků i po případné elektrifikaci stávající železniční tratě. Patrně z hlediska financování byla realizace akvaduktu spojena s vybudováním cyklostezky, která je součástí mezinárodní cyklotrasy Praha - Plzeň - Regensburg - Mnichov.


A tak se může člověk vydat pěšky nebo na kole přes nový akvadukt po široké dřevěné lávce, na níž je přibližně čtvrtina šířky určena k otevřenému průtoku vody. Obě části odděluje lehké zábradlí, které umožňuje zajímavý pohled na proudící vodu.


Najít akvadukt není složité. Autem je potřeba jet z Domažlic po silnici č. 193 a poté po komunikaci č. 26. U železniční stanice Havlovice se odbočí vlevo, kde je místo na zaparkování vozidla. Odtud je to asi 300 metrů podél kolejí. K železniční zastávce vede zelená turistická značka.




Komentáře

Oblíbené příspěvky