Hledat na blogu

Prameny u obce Prameny


Nedaleko obce Prameny na silnici směrem na Kladskou se na levé straně komunikace nachází místo, kde vyvěrají dva prameny - Giselin a Rudolfův. V současné době jsou zde prováděny úpravy a vypadá to, že zde vznikne krásné místo k odpočinku a ochutnávání vody.


Oba vývěry byly poprvé upraveny v roce 1870 a současně s tím vznikl v okolí rozlehlý park.Nedaleko byl také ve stejný rok vystavěn léčebný dům, a tím byly založeny lázně. Jejich název zněl Elisabethbad, podle tehdejší císařovny Elisabeth, zvané Sissi. Dva minerální prameny Rudolf a Gisela užívané k léčebným procedurám byly pojmenovány podle dětí císařovny Sissi a císaře Františka Josefa I.


Do roku 1945 bylo o místo hojně navštěvováno a tudíž také o něj pečováno a prováděna pravidelná údržba. Po válce a odsunu německých obyvatel začaly objekty chátrat a park zarůstat. Nakonec byl zbořen léčebný i lázeňský dům. Naštěstí se našli rozumní lidé, kteří vracejí místu alespoň část jeho původního kouzla. Cílem prováděných úprav je připomenutí historie zdejších lázní i vytvoření příjemného místa vhodného k posezení a odpočinku. Prameny jsme ochutnali a můžeme doporučit.




Komentáře

Oblíbené příspěvky