Hledat na blogu

Kaple Vojtěška a zázračný pramen v obci Milavče na Domažlicku

Asi pět kilometrů severně od Domažlic leží obec Milavče. Z hlediska archeologie se jedná o významnou lokalitu doby bronzové. V roce 1883 zde byl totiž objeven mimo jiné bronzový kultovní vozík ukrytý v jedné z mohyl.


My jsme se však do této půvabné vísky vydali kvůli něčemu jinému. Na zdejší návsi u rybníka stojí nevelká polygonální kaple Vojtěška a před ní vyvěrá zázračný pramen. V kapli je umístěn nástěnný obraz představující odpočívajícího sv. Vojtěcha s pasákem, který mu troubí do ucha.


Podle staré vojtěšské legendy se prý pramen objevil zázračným zásahem sv. Vojtěcha, který pobýval v jihozápadních Čechách v souvislosti se svým návratem do Čech z Říma po roce 995. Na místě dnešní kaple ho zastihli poslové a sdělili mu zprávu o tragédii na Libici, kde byl 28. září 995 vyvražděn rod Slavníkovců. Biskup zdrcený touto zprávou se rozhodl pro krátký odpočinek a posléze usnul. Místní pasák ovcí si chtěl z něho udělat legraci a tak mu zatroubil do ucha. Za tento neuvážený čin byl potrestán, ohluchl. Na místě, kde Vojtěch odpočívat poté vytryskl pramen.


Nejenom v časech velkého sucha putovala ke kapli procesí, která sem směřovala z blízka i ze vzdálenějších míst. Popularita poutního místa tak začala růst. Bylo proto rozhodnuto vystavět v blízkosti pramene lázeňský dům, ve kterém by měli být ubytováni lidé, kteří chtěli vodu zázračného pramene pravidelně užívat. Prvním správcem lázní se stal J. Ničovský. Avšak záhy bylo zjištěno, provoz lázní je prodělečný a tak byl objekt roku 1787 upraven na školu s bytem učitele. Ke škole, která je zde umístěna dodnes, přibyl ještě obecní úřad.


V díle jezuitského kněze Bohuslava Balbína se lze dočíst, že pramen umí věštit. Když k němu přijde nemocný člověk s pohárem, do kterého načerpá vodu, můžou nastat dvě možnosti. Buď se začne pramen kalit, má li nemocný člověk umřít nebo zůstane čirý a člověk bude žít dál.


Pramen jsme samozřejmě ochutnali a shledali ho velice chutným. Místních jsme se zkoušeli ptát na účinky zázračné vody, ale s jejich odpovědí si úplně nejsem jistý. Dvě dámy s kočárkem a několika dětmi nám řekly, že voda má vliv na plodnost. Já si ale myslím, že děti nosí čáp a studánka s tím nemá nic společného.


Komentáře

Oblíbené příspěvky