Hledat na blogu

Vodní nádrž Slapy – Živohošťský most


Živohošťský most se nachází ve Středočeském kraji a přemosťuje Slapskou přehradu nad řekou Vltavou silnicí č. 114 mezi Chotilskem a Neveklovem. Četl jsem na internetu, že se správně nazývá Chotilský, ale na mapách, prospektech i na místě samém se uvádí pod názvem Živohošťský. Je to asi tím, že obec Živohošť je prakticky na dohled.


Na obou stranách mostu lze zastavit a dívat se do krásného okolí i dolů na hladinu přehrady, která se nachází v nadmořské výšce 271 metrů. Když si člověk k výšce mostu připočte hloubku dalších přibližně 58 metrů na dno přehrady, tak si může představit, jaký to musel být zajímavý pohled dolů při budování nádrže.


Betonový most tvoří čtyři dvojité pilíře, které jsou asi 20 metrů pod hladinou spojeny v jeden mohutný základ tvořící plošinu mezi nimi. Základ mostu se nachází několik metrů pod úrovní původního skalnatého dna řeky Vltavy, jelikož ukotvení pilířů bylo vyřešeno odstřelením části jejího dna.


Já jsem s nespokojil s procházkou po mostě a sestoupil jsem k vodě. Na jedné straně (k obci Nebřich) se nachází prudké betonové schody a následně celkem prudká pěšinka, po které se člověk dostane ke břehu a především k přístavnímu molu. Je zde totiž zastávka osobní lodní dopravy.





Komentáře

Oblíbené příspěvky