Hledat na blogu

Rozhledna Hořický chlum nad městem kamenné krásy

Nad městem Hořice, na okraji pohoří Hořický chlum, byla v roce 1998 postavena železná telekomunikační věž využívaná jako základová stanice jednoho z mobilních operátorů. Požadavkem bylo vybudování také vyhlídkové plošiny pro veřejnost a tak se z obyčejné věže stala zajímavá rozhledna. Dostala jméno Hořický chlum a oficiálně byla otevřena 30. května 1999.


Celková výška rozhledny, jejíž pata se nachází v nadmořské výšce 410 metrů, je 41,54 metru. Z vyhlídkové plošiny ve výšce 27 metrů se nabízí po vyšlápnutí 142 schodů krásný, téměř kruhový výhled. Na severu lze spatřit hřeben Krkonoš i blízké Podkrkonoší s vrchem Zvičina (671 m.n.m.), na východě Orlické hory či Bromovsko, jih skýtá pohled na město Hořice a do Polabí a na západě je vidět například Jičínská pahorkatina. Ideální počasí a dobrý zrak umožňuje spatřit žižkovský vysílač v Praze. Toto ale já potvrdit nemohu. Zato jsem spatřil zasněženou Sněžku.


Určitě ne jenom mne zaujala při návštěvě rozhledny jedna konstrukční zajímavost. Jsou zde totiž dvě točité schodiště, jedno pro jednosměrný výstup nahoru a druhé je určené pro sestupující návštěvníky.


K rozhledně jsou to z centra města dva a půl kilometry po červeně značené turistické cestě, v případě chůze po místních komunikacích (žlutá TZ) to lze zkrátit asi o půl kilometru. Autem je potřeba jet po ulici Čsl. Armády, která přechází následně v silnici č. 501 ve směru na Lázně Bělohrad. V místě (sedlo před začátkem lesa), kde komunikaci přetíná červená turistická značka je potřeba podle ukazatele odbočit do leva na polní cestu. Parkování auta je možné bez poplatku před objektem rozhledny. Městská autobusová doprava k rozhledně nezajíždí a tak je možné si cestu zkrátit použitím autobusu na trase Hořice - Lázně Bělohrad. Vystoupit je potřeba na první zastávce (Hořice - Betlém) následující po odjezdu z autobusového nádraží.


Provoz objektu zajišťuje odbor KČT Hořice (http://kct-horice.sweb.cz/). Otevřeno je v sobotu, neděli a o svátcích od května do září (9:00-18:00 hod.) a v říjnu (9:00-17:00 hod.). Vstupné je v rozumné výši, základní cena činí 10,- Kč, zlevněná sazba je poloviční.







Komentáře

Oblíbené příspěvky