Hledat na blogu

Lávka přes řeku Ohře v obci Šabina na Sokolovsku


V obci Šabina (okres Sokolov) fungoval kdysi přívoz přes řeku Ohře. Záznamy o něm jsou v místní kronice již z roku 1894. Přívoz byl v majetku Nosticů z Perglasu a po druhé světové válce připadl obci Šabina. S jeho pronájmem bylo spojeno bydlení v převoznickém domku.


V roce 1958 byla postavena lávka pro pěší a přívozu byl zrušen. Projekt na lávku vypracoval ing. Mračno z HDB Sokolov. Ve stejném podniku byly provedeny kovodělné práce. Nosnou konstrukci tvoří dva betonové sloupy, do kterých jsou zabetonovány železné konstrukce z úhlového železa. Na nich je zavěšeno ocelové lano a podlaha lávky.


V současné době je lávka ve špatném stavu. Poškozena je nosná konstrukce, především lana v místě zakotvení. Také podlaha lávky nevzbuzuje mnoho důvěry. Na obou okrajích je cedule upozorňující, že současně mohou vstoupit na lávku pouze tři lidé. Asi to ale není moc dodržováno, především ze strany vodáků, jak jsem mohl zažít. Když se vracejí z nákupu či hospody do vodáckého tábořiště, tak zkoušejí most rozhoupat. Otázkou je na kolik je pohyb mostu záměrem jeho autorů a co způsobuje jeho nedobrý technický stav.


Na internetu jsem četl, že by v letošním roce měla být provedena rekonstrukce lávky. Tak se nechám překvapit.





Komentáře

Oblíbené příspěvky