Hledat na blogu

Slavkovský les – Kladský rybník a Naučná stezka Kladská


Obec či osada Kladská se nachází v Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les pod kopcem Lysina, který je druhým nejvyšším vrcholem Slavkovského lesa. Do Mariánských lázní je to necelých 10 kilometrů.


Dominantou tohoto místa je Kladský rybník a lovecký zámeček Kladská. Okolo vodní plochy je možno absolvovat zajímavý výlet po nově opravené naučné stezce Kladská - rašeliniště Tajga, která je součástí státní přírodní rezervace Kladské rašeliny. Kromě úžasného a klidného prostředí zde může člověk studovat na naučných tabulích místní pestrou flóru, faunu, historii a přírodní bohatství Slavkovského lesa. Ročně navštíví toto místo přes 50 tisíc turistů a tím patří Kladská k nejatraktivnějším místům Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Proto bych možná doporučoval sem přijet ve všední den.


Naučná stezka Kladská byla otevřena pro veřejnost 14. září 1977 a patří tudíž k nejstarším naučným stezkám na území České republiky. Větší část stezky tvoří dřevěný povalový chodník nebo pískem sypané cesty. V současnosti se skládá ze dvou částí, které na sebe navazují. Délka je přibližně tři kilometry.


Nástup na její první část se nachází v blízkosti bezplatného parkoviště a autobusové zastávky. Myslím, že každý si tady najde svoje. Těžko vyzdvihovat, co je zde nej. Pro fotografy je to určitě ráj. Na konci stezky jsou zajímavé sluneční hodiny. Na okraji lesa zaujme čarověník, což je chomáčovitá či metlovitá znetvořenina na dřevině. Krásu zdejších věcí okolních nelze žádným vyprávěním popsat a vystihnout, to se prostě musí vidět.









Komentáře

Oblíbené příspěvky