Hledat na blogu

Číhošť – geografický střed republiky

Podle geodetických počítačových programů se střed České republiky nachází v malé obci Číhošť, která se nachází na Českomoravské vysočině v okrese Havlíčkův Brod, asi 15 kilometrů od města Golčův Jeníkov. Jedná se o jednu z nejstarších obcí regionu, první doložená zmínka o vsi Číhošť pochází z roku 1347.


Bod, kde se nachází střed republiky, byl určen několika nezávislými zdroji. Nachází se na okraji obce, asi 400 m severovýchodně od kostela Nanebevzetí Panny Marie v nadmořské výšce 527,9 metrů. Nejdříve zde byl zatlučen pouze dřevěný kolík, který byl posléze nahrazen čtyřmi kovovými tyčemi zaraženými do země. Následně obec odkoupila část pozemku od soukromníka a začala zde budovat památník.


Dnešní návštěvníky již přivítá zajímavě upravené místo s altánkem a pamětním kamenem s udáním souřadnic, který zde byl položen 12. 12. 2006. Zeměpisné souřadnice středu naší republiky jsou: 49° 44' 37,5'' s.š. a 15° 20' 19,1'' v.d. Jedná se vlastně o těžiště plochy, vymezené státní hranicí, přičemž při tomto výpočtu není brán v úvahu rozdíl nadmořských výšek.





Komentáře

Oblíbené příspěvky