Hledat na blogu

Nový Kramolín – kříž na skalce

Obec Nový Kramolín leží 11 km západně od Domažlic a 3,5 km jižně od Poběžovic. Na návsi se nachází barokní plastika Nejsvětější Trojice z roku 1755 a v severní části vsi stojí nízká kaplička sv. Václava z počátku 19. století.



Nás však zaujalo něco jiného. Na turistické mapě jsme viděli fotografii zajímavého kříže a tak jsme začali hledat. Zpočátku to nebylo jednoduché, jelikož skalka s křížem byla vyfotografována, jako by byla na samotě, ale opak je pravdou.




Místo se nachází na jižním okraji obce naproti trafostanici. Lze tady bez problémů zaparkovat a vydat se na krátkou procházku. Obnažená rozsochatá část českého křemenného valu navazuje plynule na zahrádky. Naštěstí zezadu zůstal přístup zachován a tak jsem se tudy prodral křovím k dřevěnému kříži. Místní na mne podivně vzhlíželi, asi jsem byl po dlouhé době jediný, kdo se tam vydal.


Rozhled je přiměřený poloze a výšce místa. Určitě by to bylo poetičtější, kdyby přímo na skalku nenavazovala zástavba. Název místa, datum a důvod vztyčení kříže jsem zatím nezjistil.





Komentáře

Oblíbené příspěvky