Hledat na blogu

Domažlice – Chodský hrad s vyhlídkovou věží

Jednou z výrazných dominant města Domažlice je Chodský hrad s válcovitou věží, který se nachází nedaleko západního konce náměstí Míru. Založil ho společně s městskými hradbami Přemysl Otakar II. přibližně v polovině 13. století. Hrad byl včleněn do jihozápadní části městských hradeb nad potokem Zubřinou a jednalo se tak o významný objekt obranného systému, jehož pohostinnosti využil například král Jan Lucemburský.


Sama důležitá poloha města u brány zemské předurčovala místo k výstavbě hradu královského, jenž měl Domažlice i cestu do Čech hájit. Funkci správního sídla plnil až do počátku 16. století, kdy byl poškozen ohněm a následně začal chátrat. Zkázu hradu dokonal velký požár Domažlic roku 1592, jenž ze stavby učinil rozpadající se ruinu. K jeho úplnému vymazání z mapy však nedošlo, jelikož na počátku 18. století byl na jeho pozůstatcích vystavěn nový objekt v barokním stylu, který patrně projektoval proslulý architekt Kilián Ignác Diezenhofer. Opravy setřely starobylý ráz a původní sloh budovy. Původní podobu středověkého hradu není vůbec snadné rozpoznat. Pouze v jihovýchodním rohu objektu se nacházející věž má patrně dobový ráz. Na vrcholu věže je osmiboký ochoz, nad kterým se zvedá trojitá báň.


Čtyřkřídlá obdélníková stavba na výšku dvou pater má uvnitř úzký dvorek s přízemní arkádou, okolo kterého se táhne úzká chodba. Do objektu se vchází průjezdem na severní straně. Při pohledu na objekt zvenčí každého zaujme původně gotická štíhlá okrouhlá věž, která byla vystavěna na čtverhranném soklu. V roce 1726 byla věž zvýšena a barokně zastřešena.
V dřívějším sídle královské moci je dnes umístěné Muzeum Chodska. Největším lákadlem však pro mne byl výstup na vyhlídkovou věž. Mohu to určitě doporučit, jelikož odměnou za namáhavý výstup po točitém schodišti je rozhled na krásné město Domažlice, zajímavé okolí či úžasnou krajina Českého lesa.



Z prvního patra, kde se kupují vstupenky, čeká návštěvníka věže nejprve 8 dřevěných, poté 4 kamenné a navrch 88 schodů ze dřeva. Otevřeno je od dubna do října každý den (9:00 - 12:00 a 13:00 - 17:00) a po zbývající část roku od pondělí do pátku (9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:00). Bližší informace se možné se dozvědět na internetu: http://www.muzeum-chodska.com/.



Komentáře

Oblíbené příspěvky