Hledat na blogu

Karlovy Vary – rozhledna Diana s bezbariérovým přístupem

Město Karlovy Vary obklopuje celkem pět vyhlídkových věží - Goethova rozhledna, Diana, Doubská vyhlídka, Vítkova hora a Vyhlídka Karla IV., avšak vyhlídkových míst se zajímavým pohledem na město je mnohem více.



Jednou z otevřených a dokonce jedinou z bezbariérově přístupných je rozhledna Diana, která se nachází na Výšině přátelství nad Grandhotelem Pupp v nadmořské výšce 562 metrů. Postavena byla v roce 1914 a dokončena spolu s loveckou chatou 27. května 1914, přičemž lanovka do těchto míst byla vybudována již o čtyři roky dříve.



Součástí mohutné zděné čtyřboké rozhledny se stal také elektrický výtah. Cihlová rozhledna se zkosenými nárožími vysoká 40 metrů je postavená na hranolovém kamenném podstavci. Vyhlídková plošina ve výšce 35 metrů je krytá dřevěným ochozem a je k ní umožněn přístup po 150 dřevěných schodech točitých proti směru hodinových ručiček nebo elektrickým výtahem. Rozhledna vždy byla a stále je oblíbeným výletním cílem místních lidí, návštěvníků města i lázeňských hostů. Názvu Diana předcházelo jméno bývalého poslance říšského sněmu Hanse Kudlicha nebo název Benešova rozhledna. Z věže je rozhled na prakticky celé město Karlovy Vary, do údolí řeky Ohře i Teplé a na velkou část lázeňských lesů. Severně si lze prohlížet Krušné hory s Klínovcem, východně Doupovské hory a jihozápadně Slavkovský les.


Vzhledem k technickým závadám byl na počátku devadesátých let výtah z rozhledny odstraněn. Naštěstí byla v letech 1994 až 1997 uskutečněna celková rekonstrukce rozhledny, v jejímž rámci byl instalován také nový výtah.



V okolí rozhledny je mnoho lesních cest, po kterých je možno se k ní vydat po svých. Pro koho by se jednalo o moc náročné stoupání, může na Dianu přijet lanovkou od Grandhotelu Pupp. Lanovka jezdí v patnácti minutových intervalech a jízda trvá asi 3 minuty. V případě pěší chůze záleží na fyzických schopnostech, ale určitě je potřeba počítat v průměru s půl hodinou.


K rozhledně náleží také restaurace Diana s lesní terasou a zajímavým "minizoo". Především děti zde obdivují poníky, kamerunské kozy, čínská prasátka či pávy. V lednu je lanová dráha, lesní restaurace a rozhledna zavřena. Na aktuální otevírací dobu po zbývající část roku je vhodné se podívat na internet (http://www.karlovy-vary.cz/cz/rozhledna-diana). Vstup na rozhlednu je ZDARMA.


V prosinci 1981 byla rozhledna Diana pro své stavební a historické kvality zapsána v památkovém fondu Státního ústavu památkové péče.





Komentáře

Oblíbené příspěvky