Hledat na blogu

Blatenský vrch


Nedaleko města Horní Blatná v Krušných horách vyrostl kdysi do nadmořské výšky 1.043 metrů Blatenský vrch. Jedná se o místo hodně navštěvované, jelikož přímo na nejvyšším místě tohoto kopce je umístěna zajímavá rozhledna. Vystavěli ji v letech 1912 - 1913 z kamene i dřeva do výšky 21 metrů. Z vyhlídkové plošiny ve výšce 18 metrů se nabízí krásný kruhový výhled. Vidět je například Klínovec, Fichtelberg, Božidarský Špičák, Tisovský vrch u Nejdku, Doupovské hory nebo Karlovy Vary či Horní Blatná. Nejdříve je však potřeba vyšlápnout kamenné i dřevěné schody v počtu 92.


Byl to dobrý počin, zatraktivnit Blatenský vrch (německy Plattenberg) stavbou rozhledny, jelikož tento kupolovitý vrchol je zalesněný převážně smrkovým porostem a tudíž by odsud nebylo vidět skoro nic.


Vrchol s rozhlednou se nachází asi 1,5 km severovýchodním směrem od městečka Horní Blatná. V létě sem lze zajet automobilem. Jeden kilometr dlouhá odbočka k rozhledně vede od silnice vedoucí z Božího Daru do Horní Blatné a v zimě se neupravuje. Do Horní Blatné vede také železnice a zajíždí autobus. Já jsem zaparkoval na náměstí a šel se projít k rozhledně pěšky po červeně značené turistické cestě. Musel jsem ujít asi 1,5 kilometru a vystoupat 153 výškových metrů.


Při zpáteční cestě jsem se zastavil podívat na úpatí kopce, kde se nacházejí pozůstatky po dolování cínu v podobě Ledových jam, které jsou až 25 metrů hluboké a drží se v nich sníh většinou i v létě.


Komentáře

Oblíbené příspěvky