Hledat na blogu

Meluzína



Meluzína je skalnatý vrchol, který leží 2,5 kilometru jihovýchodně od obce Háj. Dle mého názoru se jedná bezesporu o jeden z nejzajímavějších krušnohorských vrcholů. Z geologického hlediska se jedná o krátký strukturní hřbet (vložku eklogitu v ortorulách). Eklogit je velmi tvrdá hornina, zvětrávající pomaleji než okolní ortoruly - skály jsou výrazně ostřejší a dodávají tak Meluzíně vysokohorský nádech. Eklogit vznikl metamorfózou ve velkých hloubkách (až 40 km) a při výzdvihu se jeho jednotlivá tělesa dále lámala na menší části. Právě kvůli hloubce vzniku se dostává eklogit na povrch výjimečně, masiv Meluzíny je největší v Krušných horách.


Pro Meluzínu je charakteristické výrazné ploché temeno (přibližně 250 x 60 m), které je snadno rozpoznatelné i z velkých vzdáleností. Spolu s dominantním Klínovcemtvoří charakteristikou siluetu viditelnou například až z hlavní příjezdové silnice od Prahy do Karlových Varů.


Vrcholovou plošinu a její okraje zkrášlují četná skaliska a kamenná moře - pozůstatky mrazového zvětrávání. V současné době je vrchol takřka odlesněn, pouze místy se vyskytují zbytky poškozeného smrkového lesa s jeřábem. Dosadba nových stromků, opět převážně smrků je zatím nevysoká a tak se z vrcholové plošiny otevírají vynikající kruhové výhledy na blízké vrcholy Krušných hor, hluboké údolí Ohře či Doupovské hory.


Nejvyšším místem Meluzíny je dvojvrcholová skalka uprostřed plošiny, kde lze najít také geodetický bod (kóta 1094,2 m). Podle podrobného geodetického měření z května 2008 dosahuje nejvyšší skalka nadmořské výšky 1096,8 m. Určit však, která ze skalek roztroušených ve vrcholové části je nejvyšší, je prostým okem skutečně velmi nelehký úkol.


Pod vrcholem ze severní strany je rozcestí zelené a červené značky. Když se vydá člověk pěšky nebo na kole po zelené značce k jihozápadu, tak přibližně po 550 m dojde (dojede) na křižovatku cest. Odtud vede k východu zřetelná neznačená pěšina, stoupající strmě mezi balvany a skalkami. Orientačně díky Vzhledem k odlesnění lze celkem bez problémů nalézt geodetický bod (na skalce je místo označeno červeně). Přístup je možný i z ostatních stran, nachází se zde totiž množství vyšlapaných pěšin. Avšak orientačně je to asi obtížnější.

Komentáře

Oblíbené příspěvky