Hledat na blogu

Rozhledna Akátová věž u Židlochovic


Jedna velice zajímavá a architektonicky neobvyklá stavba se nachází na kopci Výhon nedaleko Židlochovic uprostřed přírodního parku Výhon. Na tomto oblém kopci nebo možná přesněji návrší v nadmořské výšce 355 metrů byla slavnostně otevřena 1. srpna 2009 rozhledna s názvem "Akátová věž".


Autorem projektu je Ing. arch. Pavel Jura, který zvolil originální nosnou konstrukci stavby z dřevěných fošen v kombinaci s profilovanou ocelí. Jako materiál byl zvolen akát, který se zde hojně vyskytuje. Tato dřevina dala také nakonec rozhledně první část názvu. Druhá vychází z jejího tvaru a kruhového půdorysu o průměru 3,7 metru.


Člověk stoupající po točitém schodišti si určitě všimne jedné zajímavé věci. Počet fošen se směrem nahoru zmenšuje, čímž se při výstupu na věž postupně otevírají výhledy do krajiny. Po vyšlápnutí 76 schodů (3 betonové, 61 dřevěných 12 kovových) se poutník ocitne na otevřené vyhlídce v nejvyšším patře ve výšce 14,5 metrů nad zemí, přičemž celková výška rozhledny včetně hromosvodu je necelých 17,7 metrů.


Výhledy z rozhledny jsou za rozumného počasí velice krásné. Pro lidi neznalé zdejšího kraje zde nechali osadit malé kovové destičky, na kterých je vyrytý název a vzdálenost toho, co by v daném směru mělo být spatřeno. Vidět je například Pálava s nejvyšším vrchem Děvín, Ždánický les, Drahanská vrchovina, Brno, Českomoravský vrchovina a samozřejmě Židlochovice.


Rozhledna Akátová věž je dobře vidět zdaleka, například z dálnice Brno - Bratislava, ze které je to neblíže do Židlochovic po sjezdu č. 11 přes obec Blučina. K rozhledně se lze dostat pouze pěšky nebo na horském kole. V Židlochovicích mají menší neplacené parkoviště u informačního centra, odkud je možno se na rozhlednu vydat dvěma směry. Buď po zelené turistické značce (2 km), nebo po trase naučné stezky Krajinou Výhon (cca 2,5 km), na které se Akátová věž se nachází. Značení není občas úplně ideální, ale při trošce šikovnosti by se nemělo zabloudit.


Rozhledna Akátová věž na Výhonu je volně otevřená a přístupná bez placení vstupného. Informační tabulka upozorňuje na zákaz vstupu za námrazy, nebo když bouří.


Komentáře

Oblíbené příspěvky