Hledat na blogu

Harrachovy kameny


K tomuto pozoruhodnému kamennému výtvoru ve vrcholové části Krkonošského národního parku se lze dostat po červeně značené cestě od rozcestí "U Růženčiny zahrádky" (z horské rekreační osady Dvoračky) nebo z druhé strany od křižovatky turistických cest, které nese název "Nad Kotelní jámou" (z Dolních Míseček či Špindlerova mlýnu). V obou dvou případech se sice jedná o stoupání, ale velmi mírné a tudíž si člověk nepřipadá, že vystoupal na nějaký vrchol. Ale svou výškou a polohou jsou Harrachovy kameny řazeny mezi jednu z krkonošských tisícovek. A vlastně právem. Kdo sem vystoupá, jako já z Rokytnice nad Jizerou, má za sebou převýšení necelých 800 metrů a to už se může považovat za výšlap na vrchol.


Harrachovy kameny se nacházejí v nadmořské výšce 1.421 metrů a jedná se o plochý vrchol s výraznými skalními žulovými výchozy. Žula je odolnější než okolní svory, a proto se tady skalka ve svém tvaru zachovala. Zdejší skalní "suk", který je až pět metrů vysoký, vypadá, jakoby ho někdo naskládal na sebe ze žulových kvádrů.


Na jižním okraji Harrachových kamenů jsou skalnaté srázy Velké Kotelní jámy. Okolní řídký porost ostatních mírně se svažujících ploch tvoří kleče a ojedinělé menší smrky, mezi nimiž lze spatřit několik bunkrů - "řopíků".



Na vrcholové plošině tohoto skalního útvaru, který patří mezi nejznámější, jež nesou Harrachovo jméno, je umístěn geodetický bod. Vzhledem k tomu, kde se zmiňované pozoruhodné místo nalézá, je jasné, že za příznivého počasí se návštěvníkům nabízí úžasný, téměř kruhový výhled. Kromě blízkého okolí jsou vidět samozřejmě také okolní vrcholky Krkonoš včetně Sněžky, přilehlé Podkrkonoší, Jizerské hory či v dáli hrad Trosky.


Komentáře

Oblíbené příspěvky