Hledat na blogu

Violík


Kopec Violík by měl být možná vzhledem ke své nadmořské výšce 1.472 metrů nazýván vrcholem. Jedná se však o kuželovitý suk či výrazné žulové skalisko, které vyčnívá z plochého hřbetu. Okolo vrcholu s geodetickým bodem jsou menší kameny i větší balvany, v zimě romanticky ozdobené sněhem a námrazou.



Z Violíku je velmi dobrý rozhled, který by si měl člověk užívat pouze ze spodních partií, jelikož vlastní skála je součástí I. zóny KRNAP, a proto je nepřístupná. Člověk se může rozhlížet po Krkonoších, vidět jsou také Jizerské hory a nakouknout může i do Polska. Violík se totiž nachází na hranici s Polskem a proto na některých mapách či ukazatelích je také polský název Łabski Szczyt.


Na jihozápad se terén mírně svažuje směrem k Labské louce s pramenem Labe. Okolo kopce se ve vyšších partiích nacházejí smilkové trávníky (Smilka tuhá je běžný druh chudých kyselých trávníků), o něco níže se objevuje kleč.


Na jižní straně, v těsné blízkosti vrcholu (necelých 50 metrů), vede červeně značená hřebenová cesta. Nejblíže je na ní západním směrem hraniční rozcestí Česká budka, odkud pokračuje červená do Polska a žlutá na našem území k pramenu Labe a dále na Labskou louku či k Labské Boudě. Když se člověk vydá východním směrem od Violíku, dojde přes polské území k zajímavému místu, kterému se říká Sněžné jámy a po žluté značce zpět do Česka k Labskému vodopádu a Labské boudě.


Komentáře

Oblíbené příspěvky