Hledat na blogu

Střed Království českého u obce Slapy


Nedaleko obce Slapy u stejnojmenné přehrady lze objevit velice zajímavé místo. Jeden ze zdejších strmých a zarostlých svahů nad zátokou Slapské přehrady, do které ústí Lahozský potok, skrývá pozoruhodné zákoutí, ke kterému však ani nevede turistická značka.


V listnatém lese, na úzké pěšině jsou postaveny tři kříže, údajný geografický střed původního českého království. Proto také ten název: "Střed Království českého". Toto tajemné místo je vyznačeno v krajině třemi kamennými kříži. Původně jich bylo ještě o jeden více a byly ze dřeva. Přesně se však neví, od kdy tady stojí a kdo je nechal vyrobit. Jedna z verzí praví, že se tak mělo stát z podnětu vysloužilého vojáka Jakuba Záhorského, rodák z nedalekého statku Záhoří.


Současné kamenné kříže byly postaveny v roce 1878, což dokládá letopočet na zadní straně prostředního z nich. Asi v polovině 20. století málem kříže nepřežily útok vandalů. Naštěstí se v roce 1957 ujal jejich opravy pan Josef Chomát. Ze statických důvodů byly sice provedeny drobné úpravy na podstavcích krajních křížů, ale to v žádném případě neubralo na kouzlu daného místa.


Kříže se nacházejí u Lahozské zátoky a jak již jsem napsal, jedná se o místo, kam nevedou turistické značky. Když jede člověk autem, tak může zajet okolo Záhoří až na parkoviště U dubu. Pěší turisté nebo cyklisté se na toto místo dostanou po červené turistické značce z obce Slapy. Od parkoviště je potřeba jít podle podrobné mapy nebo cestovatelské intuice. Patrně nejkratší cesta vede východním směrem po asfaltové silničce se zákazem vjezdu a informací, že se jedná o soukromý pozemek. Přibližně po 200 metrech je vlevo malé parkoviště a zde je potřeba odbočit z cesty doprava na úzkou vyšlapanou pěšinu vedoucí dolů ze svahu. Po chvíli se před poutníkem vynoří Střed Království českého a o kousek níž vodní hladina Slapské přehrady.


Místo je to velice zajímavé a doufám, že si kříže uchovají i do dalších let svoje kouzlo, osobitost i tajemství.






Komentáře

Oblíbené příspěvky