Hledat na blogu

Obec Neumětely a pomník Horymírova Šemíka

Obec Neumětely se nachází v Hostovické kotlině, v okrese Beroun, asi 13 km jižně od tohoto města. První zmínka o vsi pochází sice již z roku 1331, ale většina lidí má Neumětely spojeny s pověstí o Horymírovi a jeho věrném koni Šemíkovi. Poprvé se tento námět objevuje v 16. století v Kronice české sepsané Václavem Hájkem z Libočan. Známější podání je však pro většinu ve Starých pověstech českých z konce 19. století od spisovatele Aloise Jiráska.


Pomník Horymírova Šemíka se nachází v malém parku u silnice v blízkosti kostela. Nad kamenem ve tvaru koňské hlavy je postaven malý klasicistní chrámek. V průčelí stříšky je vytesaný tento nápis: "V Neumětelích se věřilo a věří, že zde Šemík, věrný kůň rytíře Horymíra zakopán leží" a dále je zde uveden rok 1887, kdy měl být pomník zhotoven. Kámen byl a patrně pořád je považován za nedotknutelný. Manipulace s ním by měla přivodit dotyčnému neštěstí. Pokusy o odborné prozkoumání místa byly zamítnuty.


Obec Neumětely byla v dobách knížete Křesomysla podle pověsti sídlem statečného rytíře Horymíra. Byla to doba, kdy lidé nechávali ležet pole ladem, jelikož odcházeli do míst, kde se těžily kovy. Horymírovi se toto nelíbilo, obával se hladu a tak žádal knížete, aby se lidé vrátili na pole. Neuspěl však a navíc mu horníci z Březových hor vypálili jeho dvůr. Rytíř se svými lidmi zavalil příbramské doly ve snaze přimět lidi změnit názor. Místo toho však byl Křesomyslem zajat, uvězněn a odsouzen k smrti. Před popravou na Vyšehradě požádal o splnění posledního přání. Třikrát se projel po knížecím dvoře a při tom pošeptal něco zvířeti do ucha. Šemík se vzepjal a mocným skokem překonal vyšehradské hradby, seběhl po skále a skočil do řeky Vltavy, kterou přeplaval na druhý břeh. Následně svého pána ještě dovezl do vsi Neumětely, kde podlehl zranění. Šemík byl pochován svým pánem Horymírem u vrat do jeho tvrze.


Žádné velké značení není u pomníku, ani při cestě do obce. Vesnice se nachází podél silnice č. III/11412. V centru Neumětel mají autobusovou zastávku, k železnici je to nejblíže na křižovatku silnic č. III/11412 a č. II/114.


Komentáře

Oblíbené příspěvky