Hledat na blogu

Historický hraniční kámen v Krušných horách

Když pojede návštěvník Krušných hor z obce Boží Dar na Klínovec, uvidí kousek za kruhovým objezdem na levé straně větrné elektrárny. Tudíž věc, kvůli které se většinou nezastavuje. A přesto bych doporučil odstavit automobil na zdejším malém parkovišti a pokračovat pěšky severovýchodním směrem za větrníky. Kousek tam vede ještě komunikace a poté vyšlapaná cesta. Po necelém půl kilometru tady objeví člověk jeden zajímavý kámen.



V nadmořské výšce 1.165 metrů se do dnešní doby dochoval historický hraniční patník s erby, který pochází z doby Marie Terezie. Dříve stával na trojmezí mezi Českými zeměmi (Rakousko-Uherskem), Saskem, a panstvím Schwarzenbergů.


Na trojbokém mezníku je vytesán letopočet 1544 a krásně kolorované znaky historických panství, které se zde stýkaly (Jáchymov, Horní Hrad a Saska).


Historický hraniční kámen je na některých mapách uváděn pod názvem Dreiherrenstein (Kámen tří panství). Dnes se nachází jednak na hranici České republiky a Německa a také na hranici Karlovarského a Ústeckého kraje.


Komentáře

Oblíbené příspěvky