Hledat na blogu

Střed Evropy

Je pravda, že na výše uvedené označení si dělají nárok různá místa v mnoha státech Evropy. Záleží na způsobu nahlížení a měření. Otázkou zůstává také samotná definice středu Evropy. Může to být například bod, který má stejnou vzdálenost od nejvzdálenějších bodů povrchu Evropy. Nebo se může jednat o těžiště desky ve tvaru Evropy. Také to lze definovat jako místo, které má nejblíže ke všem mořím, omývajícím břehy Evropy. Podstatným faktem je také to, zda k Evropě přičteme i její ostrovy či zda za Evropu budeme považovat Rusko nebo ne.

Já jsem zvolil Střed Evropy (německy Mittelpunkt Europas), který se nachází několik metrů od hranic České republiky a Německa, na západ od Mariánských Lázní a jihovýchodně od městečka Neualbenreuth. Nadmořská výška tohoto místa činí 815 metrů.

O tom, že se jedná o nejsprávnější střed Evropy, se snažila přesvědčit již trigonometrická měření rakouských geografů z c. & k. vojensko-geografického Institutu ve Vídni, která zde byla prováděna v letech 1865 až 1873. První pozorování vedl Baron von Zezschwitz od 21. července do 31. srpna 1865 se svým teodolitem. Na základě těchto zjištění zde byl roku 1865 vyznačen trigonometrický bod prvního řádu.


V bezprostřední blízkosti bývalé železné opony, tři metry od hranic s Českem je žulový kámen o rozměrech 47 x 44 x 135 cm, jehož geografické souřadnice jsou 49°58' s.š. a 12°30' v.d.
Nápisy na kameni jsou následující:
přední strana: "Mittelpunkt Europas" a latinský text
levá boční strana: 1284 (značí první listinou doloženou zmínku o místu Neualbenreuth
1985 (značí rok postavení)
zadní strana: erby městečka Neualbenreuth a města Cheb
pravá boční strana: 1591 (Dohoda o územní příslušnosti)
1862 (Vídeňská smlouva mezi Bavorskem a Rakouskem)


Výlet ke Středu Evropy lze spojit s výšlapem na dominantní vrchol severní části Českého lesa, na kopec Dyleň, nacházející se v nadmořské výšce 940 metrů. Cesta tam vede nejprve po červené a poté po zeleně značené turistické cestě.
Nejblíže je to ke Středu Evropy asi z německé strany. Auto lze zaparkovat v městečku Neualbenreuth a vydat se na příjemný výlet. Lze také vozidlem ještě pokračovat po místní komunikaci a pak zbývá již jen krátký výšlap úzkou lesní pěšinou do kopce.

Komentáře

Oblíbené příspěvky