Hledat na blogu

Starý židovský hřbitov v městyse Chodová Planá

Téměř v centru městyse Chodová Planá se rozprostírá krásný, dříve zámecký park. Na jedné menší vyvýšenině tady lze spatřit pozůstatky starého židovského hřbitova.Prostor hřbitova není ohraničen žádnou zdí. Jeho původní plochu 1.393 m2 lze stěží určit, jelikož přechází plynule do okolního parku. Nachází se tady okolo 100 náhrobních kamenů různého stáří.


Počátky hřbitova sahají patrně až do 16. století, kdy v Chodové Plané byla významná židovská obec. Písemně je ale jeho existence doložena teprve v 18. století. Pohřby se zde konaly až do konce 19. století (rok 1890), kdy patrně již nepostačoval a nebylo ho možno rozšířit. Obecně lze říct, že židovské hřbitovy se většinou nerozšiřovaly. Když byly zaplněny, navezla se na staré hroby nová vrstva zeminy a do ní pohřbívali další mrtvé. V případě tohoto hřbitova ale možná vadila blízkost středu obce anebo rozhodly jiné důvody pro to, aby byl na jižním okraji tehdejší obce založen nový židovský hřbitov.


Za druhé světové války dopadl tento židovský hřbitov jako jemu podobné. Hřbitovní zeď byla zbořena a hřbitov zpustošen. V době nedávné byl naštěstí upraven, příjemně zapadá do prostředí zámeckého parku a vzhledem k absenci hřbitovní zdi snad ani na nikoho nemůže působit rušivým dojmem skoro v centru městyse.


Hřbitov je volně přístupný a nejkratší cesta je k němu z parkoviště od známé restaurace Ve skále. Samozřejmě lze přijít i z druhé strany, od hlavní silnice a člověk by se ztratit neměl, jelikož v parku jsou ukazatele. Jedna ze zdejších cest pahorek obchází a tudíž zbytky hřbitova, které se na něm i v jeho okolí nacházejí, jsou dobře viditelné.



Komentáře

Oblíbené příspěvky