Hledat na blogu

Kuks – barokní lékárna

Při návštěvě unikátního barokního areálu Kuks, který se nachází jihovýchodně od města Dvůr Králové, nás mimo jiné zaujala zdejší barokní lékárna. V zajímavých prostorách tohoto hospitálu jsme navštívili expozici Českého farmaceutického muzea.


Pro vznik tohoto muzea hovořily vhodné předpoklady - zdravotnická tradice hospitálu a existence hospitální barokní lékárny. Zdejší historická sbírka obsahuje nejrůznější sbírkové předměty, jako např. léčiva, různé lékárenské nádoby a obalový materiál (krabičky, sáčky nebo etikety). Dále různé přístroje a výrobní nástroje (váhy a závaží, hmoždíře, mlýnky, lisy, pilulovnice nebo tabletovačky). Taktéž jsme viděli sbírku obrazů, plakátů, fotografií, diplomů farmaceutů, reklamních tisků a exlibris českých a slovenských farmaceutů. Muzeum doplňuje rozsáhlý archiv knih a časopisů. Je to největší farmaceutická historická knihovna v ČR.


Zdejší expozice se jmenuje "Kouzlo apatyky" a nachází se v šesti místnostech. Jejím smyslem je ukázat vývoj lékárenství od 17. do 20. století. Exponáty, které jsme viděli, jsou velmi zajímavé a mají vypovídací hodnotu. Působí totiž na návštěvníka svým kouzlem a neobvyklostí. Měli jsme možnost vidět chod tovární míchačky a příležitost vlastnoručně si zkusit rozmělňování v třence, manipulaci s pokladnou či výrobu tablety ruční tabletovačkou.


Informace před návštěvou, kterou můžeme doporučit, lze dopředu zjistit na internetu: http://www.ceska-apatyka.cz/



Komentáře

Oblíbené příspěvky