Hledat na blogu

Rozhledna Koráb

Rozhledna a horská chata Koráb stojí na stejnojmenném vrchu v nadmořské výšce 773 metrů na nejvyšším místě Chudenické vrchoviny. Kdyně se nachází asi 3 kilometry západně a Domažlice leží přibližně 15 kilometrů severozápadním směrem.


Autem lze přijet po silnici č. 184 do sedla (Vejpřahy rozcestí), kde je potřeba odbočit směr Mezholezy, Černíkov. Asi po jednom kilometru se člověk ocitne u parkoviště "U sloupku". Zde se nachází odbočka směr Koráb. Cesta vede do lesa po zelené turistické značce. Jedná se o úzkou asfaltovou silnici, kde je povolen vjezd pouze podmíněně (chata Koráb). Pěšky je to skoro pořád do kopce, nejprve necelý kilometr k rozcestí se žlutou značkou a poté dalších 500 metrů na vrchol. Nejbližší vlaková zastávka je železniční stanice Dobříkov na Šumavě, odkud následuje asi 4 kilometry dlouhá trasa po žluté turistické značce. Autobus jezdí z Kdyně do Mezholez a zastavuje na rozcestí.


Rozhledna je přístupná denně (10,00 - 22,00) po celý rok jako chata, klíč lze obdržet u obsluhy restaurace po zaplacení vstupného. V době mé návštěvy bylo v rozumné výši: 20,- Kč za dospělého, polovic za dítě. Samozřejmě na aktuální informace je lepší se podívat na internet (http://www.horskachatakorab.estranky.cz/).


Svoji výškou se dostává rozhledna nad okolní smíšené lesy a tudíž je z vrcholové plošiny krásný rozhled. Vidět je například hrad Rýzmberk, kopec Svatobor, Nýrsko, hrad Kašperk, hřeben Šumavy s Velkým Javorem nebo hřeben Českého lesa s nejvyšším vrcholem Čerchovem. Na jižní straně zaujme určitě také Všerubský průsmyk, kterýdělí od sebe Západní část Šumavy a jižní okraj Českého lesa. V minulosti se jednalo o velice důležitý průsmyk pro české království, jelikož tudy do naší země přijížděli lidé, proudilo zboží, ale bohužel i nepřátelská vojska.Výhled z věže je celkem dobře rozkreslen na informačních tabulích. V případě báječných podmínek by měly být vidět také Alpy. Boční okénka lze kvůli fotografování otevřít.


První úvahy o stavbě rozhledny na Korábu pocházejí z roku 1901. Na vlastní přípravy však došlo až roku 1936, kdy byl na KČT Kdyně převeden pozemek na vrcholu. Realizace dřevěné trámové stavby započala o dva roky později. Vyhlídková věž byla 21 metrů vysoká, měla 5 pater a slavnostně byla otevřena 7. srpna 1938. V průběhu její výstavby se začala také budovat turistická chata, která byla v roce 1940 navýšena o jedno patro a vznikla tak možnost ubytování.


Po válce (1948) změnila rozhledna trochu svůj vzhled, bylo provedeno její zastřešení a opláštění. Na začátku osmdesátých let je ale uváděna dřevěná věž jako chátrající, pro okolí nebezpečná a proto byla rozebrána. Naštěstí již v tuto dobu se objevily první úvahy o stavbě nové rozhledny. K realizaci však došlo až v roce 1992, kdy byla postavena ocelová konstrukce vysoká 50 metrů s trojbokou vyhlídkovou plošinou ve výšce necelých 30 metrů. Netradičně vyhlížející věž slouží také jako televizní vysílač. Uvnitř oplechované konstrukci je umístěno točité schodiště se 144 schody. Slavnostní otevření se uskutečnilo 15. srpna 1992. Chata byla po roce 1989 navrácena původnímu majiteli, Klubu českých turistů.




Komentáře

Oblíbené příspěvky