Hledat na blogu

Galerie umění Karlovy Vary


Galerie umění Karlovy Vary byla založena 1. ledna 1953 jako státní instituce. Záměr při založení byla orientace na české a slovenské moderní umění. Historie této krásné budovy je však mnohem delší. Postavena byla totiž v roce 1911. Ve výstavní síně v prvním patře byla v červenci 1912 otevřena velká výstava německých umělců žijících v Čechách (Wenzel Hablik, Walter Klemm, Karl Thiemann či Emil Orlik). Během 1. světové války byla sice výstavní činnost přerušena, ale v roce 1930 byl výstavní sál vrácen původnímu účelu. Každoročně se zde pořádaly výstavy evropského umění. Od roku 1937 až skoro do konce války patřil sál sudetoněmeckým uměleckým výstavám. Po válce byla činnost galerie obnovena v srpnu 1946 u příležitosti I. filmového festivalu. V dalších letech následovaly různorodé výstavy.


Od roku 1952 se začala v Československu budovat síť státních galerií. Karlovarská galerie byla jednou z prvních. O jejím založení rozhodla rada krajského národního výboru v květnu 1951. Stálá expozice byla otevřena 22. listopadu 1953. Od této doby až do dneška uspořádala Galerie umění mnoho stěžejních, zajímavých a výjimečných výstav.


Stálá expozice nabízí návštěvníkům některá velice zajímavá díla od známých autorů (např. Antonín Slavíček, Bohumil Kubišta, Josef Čapek, Emil Filla, Antonín Procházka a další). Kromě toho zde probíhají výstavy nejenom malířské a kreslené tvorby, ale i porcelánu, skla, fotografií nebo sochařství. Někdy se zde hrají také pohádky pro děti nebo koncerty. Své místo ve zdejší galerii mají i vzdělávací programy. Na pokladně je možno zakoupit zajímavé knihy a publikace.


Informace pro případnou návštěvu:
Galerie umění Karlovy Vary, Goethova stezka 6, 360 01 Karlovy Vary
tel.: 353 224 387, www.galeriekvary.cz
otevírací doba: úterý - neděle: 10 - 17 hodin
Vstupné: 30,-Kč, snížené: 15,-Kč, první středa v měsíci vstup zdarma


Komentáře

Oblíbené příspěvky