Hledat na blogu

Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově


Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově je světovým unikátem. Dost často se také Pelhřimov nazývá městem rekordů. Ve zdejší expozici se návštěvník setkává neustále s pojmy: nejdelší či nejkratší, největší i nejmenší, nejtěžší nebo nejlehčí a podobně.


Muzeum se nachází v zajímavé budově pelhřimovské Dolní brány. Jsou zde k vidění unikátní předměty i popisy výkonů, z nichž je jich mnoho zapsáno v České knize rekordů. Některé exponáty se jinde u nás ani ve světě nevyskytují. Muzeum bylo otevřeno 1. července 1994 a tvrdí se, že nic obdobného ve střední Evropě neexistuje. Prohlídli jsme si také fotografie z netradičních akcí, které pořádá agentura Dobrý den. Je opravdu zajímavé vidět, co jsou schopni lidé podniknout a vymyslet, aby byli v něčem výjimeční.


Po prohlídce jsme se vydali na malou procházku po městě. Naším cílem byla budova, kde se nachází nová expozice Muzea rekordů a kuriozit, která nese název Zlaté české ručičky - kytary, housle, mandolíny, vázy, obrazy - vše ze sirek. Je zde k vidění přes 80 staveb, 571.871 sirek a 248.344 zápalkových hlaviček. Dohromady k tomu bylo potřeba 63.310 hodin práce jediného člověka Tomáše Kordy. To se opravdu musí vidět. Těžko lze popsat ze sirek vyrobené různé exponáty nebo loď ze špejlí, obraz Mona Lisa z rýže či největší obraz namalovaný pastelkami.


U objektu muzea se nachází také venkovní expozice. Ve volně přístupné zahradě jsme si prohlédli obří sochy vyřezané motorovou pilou nebo největší nerezové kuchyňské nádobí - polévkový hrnec, čajová konvička a trychtýř.


Komentáře

Oblíbené příspěvky