Hledat na blogu

Trojzemí v jižních Čechách

V jižních Čechách se nedaleko od města Slavonice nachází Maříž, kdysi půvabná vesnička, dnes městská část zmíněných Slavonic. Důvodů k její návštěvě může být několik. Například zdejší keramika. Hrnečky, talířky, dózičky či mističky a malování na ně. O tom se však rozepisuji v jiném povídání (odkaz pod článkem). Já bych se chtěl nyní zmínit o jedné zajímavosti, která se nachází nedaleko odtud.


Místo je to neprávem trochu opomíjené. Alespoň na mne to udělalo takový dojem. I přes krásný letní den jsem mnoho lidí nepotkal a značení ještě méně. Ale o to mělo dané místo pro mne větší kouzlo.


Automobil jsem zaparkovat ve vesnici Maříž a dále pokračuji po svých. Příjemná alternativa může být také jízda na kole. Za vesnicí Maříž člověk vchází do pohraničních hvozdů bývalého vojenského pásma. Cesta vede po staré vojenské úzké silnici směrem k Starému Městu pod Landštejnem. Z Maříže jdu nejprve (asi 500 metrů) jihozápadním směrem ke křižovatce polních cest, kde se ta širší cesta, po které pokračuji, stáčí na severozápad. Po necelých třech kilometrech mírného stoupání přicházím na křižovatku lesních cest do sedla. Vlevo (již na rakouské straně) je vidět kopec Hoher Stein (679 m.n.m.), na pravé straně český vrch Čihadlo (699 m.n.m.).


Právě na této křižovatce cest v Přírodním parku Česká Kanada je tzv. "trojzemí", pro rakouské turisty Dreiländerstein. Stýkají se tady tři historické hranice - Čech, Moravy a Rakouska. Po levé straně, trochu schován v křoví, je umístěn zajímavý hraniční kámen.


Pokaždé, když se na nějakém takovém obdobném místě nacházím, tak si pokládám otázku. Stojím na trojzemí nebo trojmezí? Jisté je, že se jedná vždy o významný geografický bod, kde se setkávají hranice nějakých geografických celků stejné úrovně - panství, okresů, krajů, zemí či států. Ale mohou to být také místa, která s politickým dělením nemají nic společného a jsou výtvorem přírody - povodí či úmoří.


Většina těchto trojmezí či trojzemí existuje na svém místě už po staletí. Mnohdy tento přirozený jev uniká lidské pozornosti, jindy, především u významných míst politického charakteru, je lokalita vyšperkována všelijakými vlajkami na stožárech či zkrášlena novodobým monumentem a doplněna prostorným parkovištěm. Možná takové místo ztrácí trochu svoje kouzlo oproti trojmezí ve špatně dostupných místech. Ale to je vždy věc názoru.

Komentáře

Oblíbené příspěvky