Hledat na blogu

Trojzemí na severu České republiky - hranice třech států = Česka, Německa a Polska


Jednoho dne jsme jeli z Liberce směr Hrádek nad Nisou. Nedaleko od tohoto města se nachází státní hranice. A není to jen tak ledajaká hranice. Toto místo se nazývá trojzemí a stýká se zde hranice třech států = Česka, Německa a Polska.


Zastavujeme na malém parkovišti a pokračujeme pěšky podél Oldřichovského potoka. Jdeme podél česko-polské hranice mohutnou alejí z dubů, topolů a borovic. V místě, kde se potok vlévá do řeky, zastavujeme. Lužická Nisa zde opouští území naší republiky. Vodní toky tvoří přirozené hranice států.


Prohlížíme si hraniční kameny a pomník či nějaké umělecké dílo. Trojzemí je snadno dostupné ze všech tří států po cyklostezkách tvořících okruh v délce asi 10 km. Plánuje se zde výstavba kruhového mostu spojující všechny tři země.


Komentáře

  1. Je pravda, že ten styčný bod Německa, České republiky a Polska je hodně zvláštní místo, kde se setkávají tři kultury a tak zvláštně se to tam mísí. Když jsem dělal v praca Wrocław, tak jsem měl odtamtud jednoho kamaráda, Poláka, a ten mi připomínal Čecha, Němce a Poláka v jednom. Někdy to s ním bylo fakt strašný. :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za každý komentář :)

Oblíbené příspěvky