Hledat na blogu

Kostel sv. Lukáše v Karlových Varech – Muzeum voskových figurín


Tento okouzlující kostel lze spatřit nedaleko centra Karlových Varů, na Zámeckém vrchu. Základní kámen kostela byl položen v roce 1876. Plány pro jeho stavbu vypracoval lipský stavební rada Dr. Josef Mothes. Objekt kostela byl dokončen v pseudogotickém stylu a vysvěcen v roce 1877. Stavba probíhala za finanční podpory lázeňských hostů z anglicky mluvících zemí, kterým také po dokončení kostel sloužil.


Původně anglikánský, později metodistický kostel sv. Lukáše se nachází na svahu, a proto stojí na vysoké kamenné podezdívce. Jedná se o jednolodní novogotický kostel s fasádou z lícových cihel. Stavba vycházela z romantického pojetí anglické neogotiky. Bylo použito neomítnuté holé zdivo, které dodává stavbě cizokrajný nádech. Kostel je vystavěn na půdorysu latinského kříže a je zakončen polygonálním presbytářem. Nad křížením hlavní a krátké příčné lodi se klene dřevěná kupole a nad ní jehlancová věž, která je jedním z nejvýraznějších prvků celého kostela. Většinu návštěvníků také zaujme další výrazný prvek kostela, kterým je velké kruhové okno s typickými anglikánskými vzory.


Roku 1947 byl kostel převeden na metodistickou církev. Její činnost však byla během komunistické vlády silně utlumena. Kostel začal postupně chátrat. Tento proces se bohužel nepodařilo zvrátit ani po roce 1989. V současné době se jedná o chráněný objekt státní památkové péče a měly by zde probíhat etapizované restaurátorské práce. Farnost evangelické církve metodistické, v jejíž správě byl kostel, nebyla schopna ze svých zdrojů kostel opravit, a proto jej v roce 2010 prodala soukromé firmě.


V letošním roce byl kostel sv. Lukáše otevřen pro veřejnost. Návštěvníci si mohou prohlédnout zajímavý interiér objektu, jedinečnou projekci filmů o Karlových Varech natočených v letech 1919 - 1934. To hlavní, co do kostela přiláká patrně nejvíce lidí je Museum HOUSE OF WAX. Expozici tvoří nejstarší voskové figuríny na světě. Je možno zde potkat slavné návštěvníky Karlových Varů, význačné královské rodiny, politiky, prezidenty, vojevůdce či diktátory, umělce i sportovce a mnoho dalších zajímavých osobností.


Kostel sv. Lukáše se nachází v ulici Zámecký vrch 4. Otevřeno je denně od 9,00 do 18,00 hodin. Na bližší informace je dobré se podívat na webové stránky: http://voskovefiguriny.cz/.


Komentáře

Oblíbené příspěvky