Hledat na blogu

Jan Becher Muzeum v Karlových Varech


V Karlových Varech se na ulici T. G. Masaryka 57 nachází objekt bývalé továrny na Steinberkách, kde se více než sto let vyráběla Becherovka. Před několika lety byla sice výroba přesunuta do nových moderních prostor, ale zůstalo zde muzeum a prodejna. A patrně ještě dlouho se tomuto místu i přilehlé křižovatce bude říkat "u Becherovky". Jenom ten, kdo zná Karlovy Vary, si umí představit, kolik dubových sudů naplněných Becherovkou se muselo nacházet v podzemí. Sklepy sahaly až k Tržnici či do bývalého kina Praha.


Původní továrnu nechal roku 1867 vystavět Jan (Johann) Becher. Becherovka, jeden z nejznámějších českých alkoholických nápojů, se ale začal vyrábět již v roce 1807. Historie vzniku tohoto chutného bylinného likéru, která se začala psát ještě o dva roky dříve, je velice zajímavá a v muzeu o ní umí krásně povídat. Proto asi také každoročně navštíví Jan Becher Muzeum tisíce milovníků tohoto nápoje. Exkurze je doplněna unikátním filmem, který pro Becherovku natočili bratři Cabanovi a ochutnávkou specialit z muzejního baru, který nahradil ten původní s poetickým názvem Kristýnka.


U zrodu žaludečního truňku byl kromě pana Bechera i osobní lékař říšskoněmeckého hraběte Plettenberga. Angličan Frobrig sušil, louhoval a nakonec namíchal z roztodivných bylin likér, jehož recept před svým odjezdem předal Josefu Becherovi. Byla to doba, kdy lidé chodili do lékáren mimo jiné popíjet v přiměřeném množství žaludeční likéry. Hořké nápoje byly označovány za elixír, který příznivě působí na člověka a jeho trávicí ústrojí i krevní oběh.


Becherovka se vyrábí z proslulé karlovarské vody a je tudíž nazývána třináctým pramenem. Ale kdyby byla jenom z vody, asi by tolik proslulosti nezískala. Nápoj vzniká z vysoce kvalitního lihu (96%), přírodního cukru a především směsi dvaceti bylinek a koření z blízkého okolí i celého světa. Výrobní proces Becherovky vychází z tradičních postupů a podléhá utajení. Receptura se až do druhé světové války předávala v rodině Becherů z generace na generaci. V době budování socialismu byl podnik samozřejmě znárodněn a výrobě se nevyhnuly potíže včetně úvah o její likvidaci.


Dnes je receptura uložena v trezoru a její tajemno znají pouze dva lidé. Dvacet druhů bylin uložených v jutových pytlíchje podle ní nejprve smíseno a poté přemístěno do tanků, v nichž jsou zality lihem, zatepla se macerují a posléze nechají vystydnout. Zhruba po týdnu putuje tento polotovar do míchacích kádí, kde se k němu přidává cukerný roztok, líh, voda a další ingredience. Následuje zrání v kádích, které trvá několik týdnů. Poté již zbývá filtrace, ošetření chladem a před stáčením do specifických typů lahví ještě poslední filtrace. Obsah alkoholu se pohybuje okolo 38%.


Na památku lékaře Frobriga se nápoj nejprve jmenoval Anglická hořká, poté Žaludeční hořká či Original Karlsbader Becherbitter, čímž se poprvé dostalo do názvu jméno rodu Becherů. Sedm miliónů litrů, které se v současnosti ročně vyrobí, se buď vybumbá v Česku, nebo se vyveze do 37 států celého světa. Zajímavé je, že Francie nechce oficiálně ani lahvinku, i přesto že majitelem kdysi českého rodinného stříbra je francouzký Pernod Richard.


Vychutnat si může člověk klasickou Becherovku, Becherovku Cordial (od roku 1910), Aperitiv KV 14 (1966), Becherovku Lemond (2008) nebo zcela nový výrobek, originální alkoholický nápoj Ice&Fire, kterým likérka Jan Becher Karlovarská Becherovka (JBKB) od dubna letošního roku zacílila ledovou chutí mentolu a pálivou složkou chilli na mladé lidi. Před několika lety se přestal vyrábět Aperitiv KV 15, který měl stejné složení jako KV 14, ale obsahoval navíc trochu cukru. Mnozí také pamatují Rapid Bitter, který byl uveden na trh v dobách Československé socialistické republiky. S obsahem 50% alkoholu a nepatrným množstvím cukru sloužil jako zajímavá přísada do koktejlů.


Příběh úžasné a žádoucí hořkosti je možné vyslechnout i ochutnat v muzeu, které je otevřeno denně od 9:00 do 17:00 hodin. Kdo chce mít jistotu, že nebude obsazeno, může si rezervovat vstupenky na webových stránkách (http://www.becherovka.cz/muzeum/). Základní vstupné činí 120 Kč, Studenti a ZTP platí polovinu, děti a mládež do 18 let 30 Kč, rodinné vstupné přijde na 240 Kč.


Komentáře

Oblíbené příspěvky