Hledat na blogu

Rotunda sv. Martina na Vyšehradě – nejstarší a největší pražská rotunda

Při toulkách po pražském Vyšehradu si nelze nevšimnout zajímavé rotundy sv. Martina. Z hlediska stáří má hned dvoje "nej". Je nejstarší zachovalou stavbou nacházející se na Vyšehradě a také se jedná o nejstarší zachovalou rotundu na území hlavního města Praha. Další "nej" se týká její velikosti, svým průměrem 6,5 metrů je totiž největší pražskou rotundou.


Byla postavena v druhé polovině 11. století za vlády knížete Vratislava II., který panoval v letech 1061 až 1092. V té době plnila patrně funkci farního kostela vyšehradského předhradí.


V době husitské byla v oblasti Vyšehradu většina církevních staveb zbourána, rotunda sv. Martina však tomuto osudu unikla. Roku 1757 si udělali Prusové z Prahy střelnici a podařilo se jim strefit také do rotundy. Při následné opravě těžce poškozené stavby byla do její zdi vezděna jedna z pruských dělových koulí, kterou tam lze vidět dodnes. V roce 1784 císař Josef II. zrušil užívání rotundy jako církevního objektu. Další neblahé období zažila rotunda za vlády Ferdinanda III., který ji při stavbě vyšehradského opevnění využíval jako prachárnu a skladiště. Namále měla také v roce 1841, kdy se stavěla silnice z Nového Města na Pankrác. Následně byla také po určité období pronajímána k bydlení, přičemž z těchto důvodů byl probourán nový vstup a do klenby proražen otvor pro komín.


Naštěstí všechny útrapy rotunda přežila a tak ji roku 1845 zakoupila Vyšehradská kapitula a v letech 1878 - 1880 opravila. Návrh architekta Antonína Bauma obsahoval i jisté změny. Například na jižní vnější straně objektu byl vytvořen novorománský portál a uvnitř rotundy realizovali Antonín König a Jan Heřman nástěnnou malbu Krista. V obou případech převzali tvůrci motivy z Vyšehradského kodexu. Novorománský oltář byl zhotoven ze sliveneckého mramoru, autorem oltářního obrazu je František Sequens. Dále byly doplněny štukové římsy a v oknech se objevily nové barevné vitráže.


Centrální stavba rotundy je doplněna apsidou. Většinou se jedná o půlkruhový oltářní výklenek, který však má v tomto případě neobvyklý parabolický tvar. Původní obvodové zdivo je z nevysokých kvádříků, členěné na apsidě lizénami (plochý svislý architektonický prvek). Loď rotundy je sklenuta kupolí, apsida konchou (typ kulové klenby).


Majitelem a správcem této památky je Královská Kolegiální kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě a na jejich stránkách (http://www.kkvys.cz/) je možno se dočíst aktuální informace, například o bohoslužbách. Při nich může člověk také nahlédnout do interiéru, jinak je objekt uzavřen.


Před několika lety byl v blízkosti rotundy vztyčen menhir ze zajímavé okaté ruly, který by snad měl mít pravěký původ.


Komentáře

Oblíbené příspěvky