Hledat na blogu

Galerii umění Karlovy Vary – Letohrádek Ostrov


Tato raně barokní stavba se nachází při jihozápadním okraji města Ostrov nedaleko Karlových Varů. Původně na tomto místě stával dřevěný letohrádek. V letech 1673-1679 zde nechal Julius František, vévoda Sasko-Lauenburský postavit podle návrhu stavitele Abraháma Leuthnera letohrádek nový. Vnitřní úpravy byly dokončeny o čtyři roky později, v roce 1683. Jedná se dle mého názoru o zajímavou a neobvyklou architekturu. Stavbu letohrádku tvoří centrální, samostatně stojící budova čtvercového půdorysu, která je ze všech čtyř stran prolomena vstupy s kamennými portály. Altánový nástavec tvoří druhé patro. Mezi jednotlivými okenními osami probíhá pilastrový řád. V přízemí jsou pilastry bosované, v patře hladké s toskánskými hlavicemi. Pod korunní římsou probíhá jednoduchý vlys s triglyfy. V plochách nad okny jsou obdélné výplně s diamantovým motivem. A budova je zajímavá i ve svém interiéru. Uprostřed dispozice byla vytvořena ústřední hala, otevřená průhledem do patra, s malbou pokračující iluzivní architektury s alegorickými postavami. V přízemí je hala řešena na půdorysu osmiúhelníku s nikami v podobě grót s kašnami. Nad nimi jsou v patře řešeny balkónky s balustrádou, procházející do jednotlivých místností. Interiér upravoval v roce 1692 Domenico Egidio Rossi. Místnosti klenuty neckovými klenbami se zajímavou štukovou výzdobou.



Letohrádek je majetkem státu a je v něm umístěna pobočka Galerie umění Karlovy Vary. Po prohlídce tohoto zajímavého objektu nebo návštěvy některé z výstav může následovat příjemné posezení v zámeckém parku.


Já jsem se do Letohrádku Ostrov vydal v sobotu 28. 5. 2011, kdy zde probíhal Den otevřených dveří. Podobné akce zde občas pořádají a je to dobrá věc jak pro děti, tak pro dospělé. Konalo se zde především "Malování před letohrádkem", tj. například tvůrčí dílna s Mirkou Novou - stopy kamínků, tvůrčí dílna s Danou Raunerovou - každý máme svýho anděla strážného i ta zvířátka nebo tvůrčí dílna se Zdeňkou Bílkovou - čím se zdobily princezny. Dále se uskutečnilo taneční vystoupení TO ZUŠ Ostrov nebo skupiny S-SPRAY-LAY a na závěr koncert kapely SWING STUDIO Karlovy Vary.
Následně jsem zde shlédnul následující výstavy:

1) Kameny a průzory Mirky Nové
Jedná se o výběr sochařské tvorby plzeňské sochařky Mirky Nové, který doplňuje soubor poprvé prezentovaných autorčiných kreseb. Vzhledem k prostorovým možnostem letohrádku je to však jenom výseč z její tvorby, která se dále uplatňuje v medailérské činnosti. Prohlížím si zajímavé sochařské objekty Mirky Nové, vzniklé od roku 1971 až do současnosti a poprvé na české půdě také vystavený průřez kresebnou tvorbou autorky z let 2008 - 2011.

2) Dana Raunerová - Nebe je v tobě aneb Láska až na půdu
V tomto případě se jedná výstavu plzeňské autorky Dany Raunerové, která se představuje malbami a tušovými kresbami expresívního rukopisu vytvořenými od roku 1992 až do současnosti. Dále je zde ke zhlédnutí tvorba pro děti - ilustrace, leporela a porcelánové soubory s veselými dekory pro děti, které Dana Raunerová vydesignovala pro karlovarskou porcelánku B. Benedikt, s.r.o. a ilustrační celky včetně nezanedbatelné rozmanité literární tvorby.


Informace pro případnou návštěvu:
LETOHRÁDEK OSTROV, pobočka Galerie umění Karlovy Vary
tel.: 353 842 883, 737 072 522
e-mail: pobockagukv@volny.cz
www.galeriekvary.cz
otevírací doba: středa - neděle: 13 - 17 hodin
Hromadné návštěvy po telefonické domluvě: po - pá: 8 - 15 hodin
Vstupné v době mé návštěvy: 20,-Kč, snížené: 10,-Kč, první středa v měsíci vstup zdarma


Komentáře

Oblíbené příspěvky