Hledat na blogu

GASK - Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře


Jedná se o krajskou instituci zaměřenou na výtvarné umění 20. a 21. století. Sídlo GASK se nachází v jedné z hlavních dominant města Kutné Hory, v rozsáhlém objektu Jezuitské koleje (Barborská 51-53, Kutná Hora) a je tak druhou největší galerií v ČR.


Objekt byl otevřen v květnu 2010 po předchozí rozsáhlé a náročné rekonstrukci. GASK poskytuje na více než třech tisících metrech čtverečních zajímavý a krásný galerijní prostor, inspirovaný konceptem nejznámějších světových galerií. V objektu GASKu se nachází také lektorské centrum, kde pořádají dílny pro děti, dále kavárna a prodejna s upomínkovými předměty. Myslím, že se Galerie v objektu barokní Jezuitské koleje v Kutné Hoře stala novým místem na kulturní mapě České republiky.


V galerii si člověk může prohlédnout stálou uměleckou sbírku, která představuje nejvýznamnější sbírkové kusy GASKu. Informace o aktuálních výstavách a otevírací době lze nalézt na internetu:http://www.gask.cz/.


V době mé první návštěvy zde probíhala také výstava Alfonse Muchy: Tváře. Jednalo se o velmi zajímavý soubor více než sedmdesáti Muchových děl z různých období tvorby zobrazujících ženskou tvář. V ten samý čas jsme si nakonec naší prohlídky nechali opravdovou lahůdku. V rámci cyklu výstav Nebezpečné vztahy jsme si prohlédli obraz "Dvojitá zlatá Mona Lisa", ikonické dílo Leonarda da Vinciho od krále pop-artu Andyho Warhola. Ve stejné místnosti byl s výše uvedeným dílem konfrontován obraz "Madona s dítětem" od německého renesančního malíře Lucase Cranacha, který pochází stejně jako Leonardova Mona Lisa z první dekády 16. století. Obě díla byla zapůjčena ze soukromých sbírek, a tudíž nám bylo umožněno vidět ojedinělou a zajímavou příležitost běžně nepřístupného umění.


Při mé druhé návštěvě se v galerii konal velice zajímavý Česko-německo-polský výstavní projekt, který představoval umění a kulturu ve střední Evropě na přelomu pozdního středověku a raného novověku. Umění a kultura ve střední Evropě za vlády Jagellonců zde nebyla představena v omezujícím národním kontextu, ale vůbec poprvé v širokých mezinárodních souvislostech.


Výstava "Europa Jagellonica 1386 - 1572" shromáždila na 300 mimořádných uměleckých děl středoevropské provenience, z nichž větší část je dnes roztroušena ve sbírkách významných muzeí umění v Evropě i USA, kde patří k divácky přitažlivým mistrovským dílům. Nezanedbatelná část se však stále nachází na místech svého původního určení, tj. v kostelech, kaplích, radních sálech apod. Převážná většina z nich dosud v zahraničí nebyla vystavena.


Výstavní projekt pořádaly čtyři muzea umění z České republiky, Polska a Německa ve spolupráci se společenskovědním vědecko-výzkumným institutem při univerzitě v Lipsku, který převzal roli hlavního koordinátora. Na půdě GWZO vznikl také ideový koncept výstavy, který se opíral o výsledky pětiletého mezinárodního výzkumného projektu financovaného Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG). Díky podpoře Středočeského kraje se mohla česká verze výstavy uskutečnit v Kutné Hoře, v autentickém prostředí, kde byl první český král z rodu Jagellonců Vladislav II. roku 1471 zvolen zemskými stavy. Následně se výstava stěhovala do měst Warszawa a Potsdam.



Komentáře

Oblíbené příspěvky