Hledat na blogu

Měšťanský dům (dnes muzeum) v Nejdku u Karlových Varů

Na náměstí Karla IV. ve městě Nejdek se nachází několik zajímavých domů. Jedním z nich je měšťanský dům č.p. 238, dnešní objekt muzea. Jednopatrová budova byla do současné podoby upravena ke konci 19. století. Fasáda byla pojata v duchu eklekticismu (při jejímž provedení bylo čerpáno z různých stavebních slohů) Zajímavostí jsou novogotické dekorativní prvky a vyduté okenní výplně v prvním patře. Dům byl zapsán do seznamu nemovitých kulturních památek 3. 5. 1958 pod číslem 41957/4-959.


V letech 1976 - 1977 zde bylo vybudováno Muzeum dělnického hnutí. Po listopadové revoluci roku 1989 tento stav dlouho nemohl vydržet, a tudíž v objektu vznikla stálá národopisně orientovaná výstava. V současnosti spadá zdejší muzeum pod Krajské muzeum Karlovarského kraje, Muzeum Karlovy Vary.


Ve stálé expozici se člověk dozví zajímavosti o dějinách města Nejdek, o historii místního průmyslu (slévárna a zpracování vlny), uvidí sbírky lidového umění, keramiky, ukázky krajkářské výroby, podmalby na skle či krušnohorskou jizbu s malovaným nábytkem. Během roku se zde konají i další zajímavé výstavy či akce.


Do města lze přijet vlakem i autobusem z Karlových Varů. V případě jízdy autem není problém na náměstí nebo v jeho blízkém okolí zaparkovat. Otevřeno je od března do prosince, středa až neděle v době 8,30 - 12,00 a 13,00 - 16,30. Základní vstupné činí 30,- Kč, zlevněné polovic a za rodinnou vstupenku se zaplatí 50,- Kč.


Potřebné informace pro návštěvu lze zjistit na internetu (http://kvmuz.cz/).


Komentáře

Oblíbené příspěvky