Hledat na blogu

Expozice knižní vazby v knihovně ve městě Loket


Město Loket otevřelo Muzeum knižní vazby v roce 2001 stálou expozicí v Černé věži. Muzeum se dnes nachází v krásných přízemních prostorách radnice na náměstí a je součástí městské knihovny. Otevírací doba je tudíž k nalezení na stránkách městské knihovny. Příjemným zjištěním pro nás bylo, že je otevřeno v neděli. Vstup i prohlídka je bezplatná. Paní knihovnice nám ochotně otevřela expozici, sdělila nám požadované informace a půjčila podklady k prohlídce.


K spoluvytvoření muzea byli vyzváni přední umělečtí knihaři, loketští občané Jan a Jarmila Sobotovi. Jejich obdivuhodně promyšlené, precizní a originální knižní vazby jsou neskutečně krásné. Jejich popularita mezi českými knihaři a sběrateli, ale i osobní přátelství s předními knihaři z celého světa byly hlavní příčinou toho, že muzeum obdrželo devadesát procent všech exponátů zdarma.


Zdejší muzejní exponáty jsou vystaveny podle původní dramaturgie zakladatelů celé sbírky, Jana a Jarmily Sobotových. Expozici tvoří čtyři hlavní části:
- Knižní vazba v proměnách věků, do které spadají obrazové panely a historické vazby do začátku 20. století.
- Zpět do pověstí aneb Bylo nebylo, ve které se vracíme do dob dávných, kde fantazie nezná meze.
- Knižní vazby od 20. století, ve které jsou shromážděny ukázky všech druhů uměleckých vazeb předních knihařů tohoto období.
- Funkční dílna s vybavením knihařských strojů a nářadí z 19. a 20. století.


Myslím, že se jedná opravdu o zdařilou expozici, která návštěvníkům přiblíží krásné řemeslo, které se po staletí podílelo na zachování jednoho z nejvýznamnějších vynálezů člověka, knihy.


Potřebné informace pro návštěvu lze zjistit na internetu (http://www.mkloket.cz/)


Komentáře

Oblíbené příspěvky