Hledat na blogu

Muzeum Královská mincovna Jáchymov

Objekt stojí na strmém svahu při levé straně silnice na Boží Dar na Náměstí Republiky č. 37 v horní části města Jáchymov. Otevřen je od 9,00 do 12,00 a od 13,00 do 17,00, přičemž v hlavní sezóně (květen - září) od úterý do neděle a v mimosezóně (únor - duben a říjen - prosinec) od středy do neděle. Základní vstupné činí 60,- Kč, zlevněné polovic, za rodinné se zaplatí 120,- Kč.


Muzeum v Jáchymově spadá pod Muzeum Karlovy Vary, příspěvkovou organizaci Karlovarského kraje. Zdejší stálá expozice je věnována dějinám města Jáchymova, nerostnému bohatství Krušných hor, dolování stříbra a době největšího rozkvětu jáchymovské ražby mincí a renesanční kultury. Součástí prohlídkové trasy je i rozsáhlé podzemí. V části sklepení je umístěno lapidárium s fragmenty portálů a ostění zejména z již neexistujícího domu mincmistra.


Zajímavá však není pouze výstava, ale také vlastní objekt, v němž muzeum sídlí. Budova pochází z let 1534 - 36 a do současné podoby byla několikrát zdařile přestavována. A tak tady dnes můžeme obdivovat jednopatrový renesanční dům s okázalostí úměrnou jeho významu. Na první pohled například zaujme velice zajímavý věžovitý arkýř s datací dokončení stavby 1536, který dominuje nároží.


Vstupní portál vede do síně s průjezdem na vnitřní arkádové nádvoří, kde byl původní provoz mincovny. Impulzem k jejímu zřízení bylo udělení mincovního práva rodu Šliků králem Ludvíkem Jagellonským v roce 1520. Mince měla na jedné straně vyobrazení krále Ludvíka, později českého lva, a na straně druhé obraz svatého Jáchyma s erbem rodu Šliků. Nazývána byla podle místa svého původu, Joachimsthalergulden, Thaler - tolar. V roce 1528 odňal nový český král Ferdinand I. Šlikům právo ražby mincí a jáchymovská mincovna přešla do královských rukou. Provoz mincovny skončil v roce 1671 po útlumu těžby stříbra v Krušnohoří.


Muzeum zde sídlí od roku 1964, na přelomu 80. a 90. let proběhla rozsáhlá rekonstrukce celého objektu, jejímž výsledkem je současná podoba. Budova je památkou I. kategorie.


Potřebné informace pro návštěvu lze zjistit na internetu (http://kvmuz.cz/o-nas-muzeum-jachymov).


Komentáře

Oblíbené příspěvky