Hledat na blogu

Humpolec – muzeum Dr. A. Hrdličky

Při návštěvě města Humpolec jsme se nechali přesvědčit v informačním centru, abychom se zašli podívat do zdejšího zajímavého muzea a nelitovali jsme. Nachází se na Horním náměstí čp. 273. Muzeum připomíná slavného rodáka z Humpolce, světoznámého antropologa Dr. Aleše Hrdličku, podle něhož má také svůj název. Bylo založeno v roce 1895 s cílem shromažďovat duchovní a hmotné památky charakterizující oblast Českého Horácka.


Hlavní výstava jevěnována světově proslulému antropologovi, rodákovi z Humpolce, Dr. Aleši Hrdličkovi. Seznámili jsme se zde s jeho životem, dílem a vědeckými výsledky a nahlédli do bývaléantropologovy pracovny.Dr. Aleš Hrdlička žil od svých 13 let ve Spojených státech, kde vystudoval lékařství a antropologii. Kromě otázky jednotného původu člověka zkoumal osídlení Ameriky a velkou část svého života věnoval výzkumu indiánských kmenů. Proto také druhá část expozice znázorňuje indiánskou vesnici a vše, co s ní souvisí. Velkým kladem je to, že se jedná o expozici interaktivní. Člověk může tudíž například vstoupit do teepee nebo si vzít do ruky indiánské hračky, zbraně či hudební nástroje.


V další části výstavních prostor jsme se pro změnu zamysleli nad hypotézami o vzniku vesmíru a života na Zemi. Pozornost je věnována biologii člověka, cyklu lidského života, antropologii a jejímu využití v praxi.
Za prohlídku také stojí stálá výstava minerálů z lokalit blízkých i vzdálených Humpolci. Dozvěděli jsme se, že expozice byla již poněkolikáté rozšiřována díky novým nálezům místních mineralogů.


Vzhledem k tomu, že se 7. července 1860 v Kalištích u Humpolce narodil slavný skladatel a dirigent Gustav Mahler, nemůže také ve zdejším muzeu chybět expozice věnovaná jeho životu a dílu. Při prohlížení exponátů je možné poslouchat nahrávky Mahlerových skladeb v podání nejrůznějších světových orchestrů.


V roce 2009 byla pro nejmenší návštěvníky muzea otevřená pohádková expozice loutek. Tato zajímavá výstava se nachází v podzemí výstavního sálu a kromě jiného zde na návštěvníky čekají figuríny rozverných, veselých, zlostných i mazaných pekelníků, čertů a Luciferů.


Od roku 2011 má Muzeum Dr. A. Hrdličky bezbariérový přístup. Návštěvní hodiny a výše vstupného lze nalézt na internetových stránkách.

Komentáře

Oblíbené příspěvky