Hledat na blogu

Starý kravín - Muzeum a galerie


Františkov v Krkonoších je sice část města Rokytnice nad Jizerou, ale vzhledem k tomu, že se nachází za kopcem, vypadá to na první pohled jako když přijede člověk do samostatné obce. Z města je to sem asi 2,5 kilometru jihovýchodním směrem. Návštěva Františkova se dá spojit s touláním po okolí města, například po zajímavém značeném "Poznávacím okruhu okolo Rokytnice" nebo když se člověk vydá po naučné stezce "Dřevosochání", která má začátek na křižovatce "Na vrších" v Horní Rokytnici nad Jizerou a konec je ve Františkově u objektu Starý Kravín.


Ve Františkově žije pouze několik desítek stálých obyvatel, další objekty jsou pronajímány k rekreaci. I přesto doporučuji návštěvu tohoto místa. Jednak kvůli již zmiňované naučné stezce, která má sice svůj oficiální konec, ale mnoho dalších krásných dřevěných soch "vyrostlo" různě po obci. Také se nad Františkovem nachází jedna z pěti Rokytnických kapliček.


A především je zde jeden zajímavý objekt, který se jmenuje "Starý kravín". Nachází se v něm Muzeum a galerie. Umění však plynule přechází z budovy ven, jelikož je okolo množství zajímavých dřevěných soch. Muzeum a galerie Starý kravín ve Františkově nabízí stálé expozice popisující dřívější nelehký život v Krkonoších. Vystaveny jsou zde nástroje, jimiž si lidé dříve obstarávali obživu nebo sbírka hasičské techniky. Dále se tady pořádají sezónní výstavy místních umělců či v zimě výstava Kouzlo starých vánoc. Mnoho zajímavého, co se nachází uvnitř i vně objektu, si lze zakoupit. Otevřeno je sice na zazvonění, ale na dveřích je nápis, že prohlídka se koná každou celou hodinu. Možná je proto dobré se podívat na internet (www.rokytnice.com/stary-kravin) a případně si návštěvu ověřit telefonicky. I když, jak jsem výše napsal, i samotná procházka po Františkovu a okolí, je úžasná.


Ne jenom dřevem je místní člověk živ. V místních novinách jsem se dočetl, že se zde v srpnu roku 2013 konalo také Kovosochání, což bylo pro mne překvapení. Je pravda, že jsem venku zahlédl jeden kovářský výtvor.








Komentáře

Oblíbené příspěvky