Hledat na blogu

Jezero Laka na Šumavě

Jezero Laka leží v nadmořské výšce 1096 m n. m. na území Národního parku Šumava a je nejvýše položeným šumavským jezerem. Jedná se menší (rozloha 2,8 ha), ale velice malebné jezero. Výchozím bodem pro tento výlet je osada Nová Hůrka, kde se dá pohodlně zaparkovat, popřípadě dorazit autobusem.


Cesta vedoucí od Nové Hůrky k jezeru Laka po modré turistické značce je úžasná, možná jedna z nejkrásnějších na Šumavě. Myslím tím okolní přírodu, protože povrch je asfaltový, což by myslím nemuselo být. Vzdálenost činí necelých pět kilometrů. Přibližně v polovině cesty je možno se zastavit na místě, kde stávala významná sklářská obec jménem Hůrka. Do dnešní doby se zachovala pouze hřbitovní kaple svatého Kříže. Na kapli je umístěna tabule informující o historii obce a pamětní deska obětem zabitých v době komunismu.


Jedná se o jezero ledovcového původu se slatinovými břehy obklopenými krásnými horskými lesy. Okolí je dějištěm románu Karla Klostermanna Skláři. Uvádí se, že jezero je hluboké maximálně 3,9 metru (průměrná hloubka je asi 1,4 metru), obsah vody se odhaduje na 40.000 metrů krychlových a obvod vodní plochy činí 870 metrů. Zajímavostí, které si každý návštěvník všimne, jsou rašelinné plovoucí ostrůvky. Laka zarůstá postupně vegetací a přechází tak na zrašelinělý močál. Z tohoto důvodu byla hladina jezera v minulosti dvakrát zvýšena (až o 1,7 metru). Byla vybudována umělá hráz a v ní propusť. Vody jezera se využívalo při plavení dřeva a k pohonu strojů ve sklárnách v Nové a Staré Hůrce. Do jezera Laka přitékají dva potůčky, aby posléze voda odtekla Jezerním potokem do říčky Křemelná a dále do Otavy, Vltavy, Labe, až skončí ve vodách Severního moře.


Jezero leží v širokém a mělkém rulovém karu. V blízkosti se nachází hora Debrník (též Plesná) 1.336 m.n.m. a proto bývá někdy jezero označováno jako Pleso. Kdy jezero vzniklo, se pouze odhaduje, kdy bylo objeveno také, ale přesnější údaje existují ohledně prvního zakreslení v mapě. Bylo to na Kreybichově mapě Prácheňského kraje z roku 1831, jezero zde ale bylo bezejmenné. Zaměřeno bylo o šest let později a dostalo název Laka See.


K jezeru je možné se také vydat ze Železné Rudy nebo z obce Prášily. Obě dvě trasy jsou však delší, ale také je to krásná procházka. Přestávka u jezera je příjemná, okolí se vyznačuje tichou lesní samotou. Pro rozjímání u svačiny nebo vrcholového piva je to ideální místo.




Komentáře

Oblíbené příspěvky