Hledat na blogu

Stroj času v Praze na Letné

Letná je jedním z velmi navštěvovaných pražských parků. Důvodů je více, určitě však mezi ně patří velice zajímavé výhledy takřka na celou Prahu i pohled na řeku Vltavu. Na své si zde přijdou turisté, bruslaři i cyklisté. Nejde ale jen o sport, nachází se tady také architektonické památky a zajímavé objekty. Jedním z nich je Stroj času - Metronom - Kyvadlo.
Roku 1991 byl v Praze na Letné v místě bývalého pomníku J. V. Stalina instalován nápadný pohyblivý umělecký objekt, jehož autorem je profesor Vysoké školy uměleckoprůmyslové Vratislav Novák. Oficiální název zní "Stroj času". Mezi lidmi se pro něj ujalo označení "Metronom".


Kyvadlo vyrobila na počátku 90. let 20. století společnost ČKD Racionalizace na objednávku Společnosti pro Československou všeobecnou výstavu. Poprvé se metronom rozhýbal 15. 5. 1991. Stroj času je vysoký téměř 25 metrů a váží 7 tun. Instalaci kyvadla nemohla být provádět jeřábem kvůli obavám z porušené statiky podstavce po odstřelení Stalinova pomníku, proto jej na místo osadila obří helikoptéra.



Dnes se v blízkosti Kyvadla scházejí bruslaři a hlavně skejťáci, kteří zde na hladkém povrchu rádi trénují. Okolí metronomu je však nečisté a působí zanedbaně. Na zemi se tady válí střepy od lahví, nedopalky cigaret, papíry a plechovky.


Ještě jednu zajímavost tady lze uvidět. Na přívodním elektrickém kabelu ke stroji je zavěšeno množství starých opotřebovaných bot, zřejmě nějaká recese. Kabel s botami je vysoko, kdo a jak je tam asi umístil? A přibývají další? Možná toto místo navštěvuje nějaký tajemný provazochodec. Odpověď na tyto otázky a co by ty boty měly znamenat, jsem se zatím nedopátral. Ale vypadá to vtipně. Rozhodně jsou boty vtipnější než metronom, který nefunguje. Zkoušel jsem to s dotazem na Magistrátu města Prahy, ale nenamáhali se ani odpovědět. Možná ani neví, že je na Letné nějaký stroj času. Těsně před uveřejněním tohoto článku jsem opětovně navštívil Prahu a k mému překvapení se stroj času krásně kýval. Těžko tedy říct, zda se tenkrát jednalo o závadu či běžnou údržbu.


Nakonec snad ještě připomenout, že místo je volně přístupné a neplatí se zde žádné vstupné.









Komentáře

Oblíbené příspěvky